Sneeuw tot in de dalen

We hebben de komende 24 uur geluk in Oostenrijk, tenminste aan de Noordkant. Want met een zwakke stuwing sneeuwt het lekker door tot in de dalen! Hoeveel sneeuw gaat er precies vallen?

De meeste sneeuw gaat in de Berchtesgadener Alpen vallen, met ultieme hotspot de Hochkönig. Op deze top is een halve meter niet uitgesloten. Sowieso valt de meeste sneeuw in het Salzburgerland, hier kan al snel 10 tot 25cm sneeuw tot in de dalen vallen. Minder sneeuw zien we in Tirol met ten Zuiden van Innsbruck zelfs meest droge condities. Het is de vraag of het ook hier wit wordt. In het Tirolerunterland kan nog 10 tot 15cm vallen. In Vorarlberg vergelijkbare hoeveelheden.

Ook elders in Oostenrijk sneeuw, het gehele Flachland wordt wit. Alleen de lagere delen van Karinthië en Stiermarken doen dit keer niet mee. Hier blijft het droog, of valt de neerslag in de vorm van regen. In de loop van de middag wordt het droger en de nacht verloopt helder.

Woensdag voor zonsopkomst zien we zeer lage temperaturen op de thermometer, in de besneeuwde en windstille dalen kan het zelfs streng vriezen. Hierdoor kunnen de sneeuwkanonnen optimaal presteren.

Woensdag overdag is het op wat sluierwolken na zonnig. Op nadering van een warmtefront raakt het alleen in Voralberg bewolkt. Hier is ook een verdwaalde sneeuwvlok mogelijk. Elders rustig en prachtig winterweer met in de middag  -2C op 1500 meter.

Donderdag in weerbeeld weinig verandering, het blijft meest zonnig en droog weer. Maar in de temperatuur zien we wel een tweedeling. Het Westen belandt in mildere lucht afkomstig uit het Middellandse zeegebied. Daarentegen blijft het Oosten in de koelere lucht, aangevoerd vanuit het Oosten.

Hierdoor ligt donderdag de middagtemperatuur uiteen tussen een milde 8 graden in het Rheintal tot een frisse -1C in het Donautal.

Op de langere termijn zien we in het eerste weekend van december restanten van een koufront binnen komen. Boven de 1300 meter zou het opnieuw tot sneeuw kunnen komen. Maar exacte details zijn nog onzeker. Ook verder voorruit zien we veel onzekerheid. Eerst maar genieten van de sneeuw morgen.

Jeroen Elferink

PS Gabi was vandaag op de Kitzsteinhorn en maakte de sneeuwval al een beetje mee. Gemist, like onze facebookpagina en je krijgt vaker van dit soort updates te zien.

Banner CMP Groot 1200x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...