Sneeuw is onderweg, hoeveel gaat er vallen ?

Sneeuw is onderweg, hoeveel gaat er vallen ?

zonnigehahnenkamm
We hebben eindelijk goed nieuws te melden omtrent het weer. Verse sneeuw is voor Oostenrijk onderweg ! Maar voordat het zover is zitten we momenteel nog in de warme lucht. Vandaag was het een bijzonder warme dag met temperaturen rond de 10 graden op de 1500 meter. In Oost Oostenrijk werd het met een waterig zonnetje zelfs 17 graden vandaag. Gelukkig is verandering onderweg.

koudeluchtonderweg1 Dit is de actuele situatie in Europa. Oostenrijk ligt nog altijd in de zachte lucht (met een stroming vanuit Afrika). Boven Scandinavië ligt echter een stevig lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied pusht een vochtige ”koude luchtbel” richting de Alpen. Deze kou ligt momenteel al boven Nederland, maar hier merken we direct aan de grond niks van. Dit komt doordat we een warme Noordzee voor onze deur hebben liggen, die de onderste honderden meters van de atmosfeer verwarmen bij westenwind.

De ”koude bel” wordt begrensd door een koufront die momenteel boven Duitsland ligt. Dit koufront klapt morgen tegen de Oostenrijkse Alpen aan. Dit betekent dat we morgenochtend (vroeg) nog in de warme lucht zitten, maar al wel neerslag valt (in de vorm van regen). In de middag intensiveert de neerslag en daalt de sneeuwgrens langzaam richting de 600 meter. In de avond zakt hij vervolgens tot de laagste dalen. Daarbij koelt het op 1500 meter af tot -9. Dat is bijna 20 graden kouder als dat het nu is !

news_16020500_16020200
Donderdag overdag is het weer heerlijk koud, de vorstgrens ligt overdag op de 700 meter. Daarbij is het meest bewolkt en valt er af en toe een lichte sneeuwbui. Tegen de avond intensiveert de sneeuwval en kan het s’nachts flink door sneeuwen. Hoeveelheden tot over de 30 centimeter zijn denkbaar. Wellicht op een enkele plek zelfs meer als 50 centimeter. Dat betekent bijna sneeuwdump-achtige taferelen.

rsum_16020600_16020200
En dit zijn de neerslaghoeveelheden tot vrijdag. Vrijwel alles valt in de vorm van sneeuw. Helaas warmt vrijdagochtend de atmosfeer weer op en kan het zelfs nog eventjes kort regenen in de dalen. Maar vrijdagmiddag breekt de zon goed door en dat is de voorbode van een prachtige zaterdag. Zaterdag verloopt waarschijnlijk strakblauw. Hoe het verder gaat ? Daar kijken we vrijdag weer naar !

Veel skiplezier,

Jeroen Elferink

728x90-Bizztravel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...