Sneeuw en kou opkomst door storm Pablo?


Sneeuw, dit is Pablo, een tropisch systeem nabij de Azoren. De afbeelding hierboven is gistermiddag gemaakt door NASA. Het systeem heeft typische kenmerken voor een orkaan. Zo heeft het een oog en ook een warme kern. Als je niet beter zou weten en enkel de opname hierboven ziet denk je direct aan een orkaan. Toch is het geen officiële orkaan want de windsnelheden blijven rond de 50 knopen (92km/h). Voor een orkaan heb je snelheden van minstens 63 knopen (117km/h) nodig. Maar tot dus ver weinig bijzonders.


Wat Pablo wel bijzonder maakt is de ligging en doorsnee. Op de eerste afbeelding is ook nog een schaal te zien. Het hele systeem is slechts 200km in doorsnee en past dus binnen de lijn Utrecht-Groningen of Villach-Innsbruck. Bizar klein dus maar geen record. Ook is het systeem, net als Dorian in september, ver noordoostelijk ontstaan. Niet bepaald een brongebied voor tropische systemen. Maar wat heeft dit bijzondere systeem voor invloed op het weer in Oostenrijk?


In tegenstelling tot Dorian trekt Pablo weer terug de Atlantische oceaan op. Op de animatie hierboven is prachtig zichtbaar dat Pablo (linksonder) met een bocht van Europa wegdraait. Maar hierdoor komt, mede gestuurd door een sterk hoog, de stroming in Oostenrijk vrij voor koude en polaire lucht.

Vandaag is er eerst nog flink wat ruimte voor de zon. Op een enkele mistbank na verloopt de dag opnieuw prachtig. Nog één keer dit jaar kunnen we ook genieten van 20-ers op uitgebreide schaal. In de loop van de middag neemt vanuit het noorden al wel de sluierbewolking toe.

Vanavond raakt het bewolkt en in de loop van de nacht volgt de eerste regen in noordelijk Oostenrijk.


Morgen begint de dag bewolkt met flink wat regen. Op veel plaatsen kan al snel 5 tot 10 mm vallen. De sneeuwgrens ligt bij aanvang rond de 2600 meter en zakt gedurende de dag naar 1900 meter. Echter wordt het in de middag droger.

Dinsdagochtend volgt door extra stuwing een nieuwe opleving van de neerslag. Op dat moment stroomt de echt koude lucht Oostenrijk binnen. Dinsdagochtend ligt de sneeuwgrens rond 1700 meter en zakt snel naar 1200 meter. Er kan weer 5 tot 10 mm vallen, boven de sneeuwgrens 5 tot 15 centimeter sneeuw. Helaas lopen de Italiaanse Alpen weg met de meeste sneeuw. Hier ontstaat dinsdag namelijk een genau-laag.


Voorlopig zal het ook weer de laatste sneeuw zijn. Woensdag volgt namelijk een prachtige maar koude dag. Een hogedrukgebied neemt het weer namelijk weer over.

Vanaf vrijdag zijn de opnieuw vele opties mogelijk. Duidelijk signaal is wel dat het zachter wordt met temperaturen rond of net iets boven normaal. Ook zijn er opnieuw sterke indicaties op föhn. Maar eerst krijgen we dus een lekkere koude winterprik met sneeuw.


Om af te sluiten nog een mooie foto van Stefan Kaptein. De foto is gisteren genomen. Op welk mooi gebergte kijken we hier, meerdere antwoorden kunnen goed zijn! Morgen het antwoord in een nieuw weerbericht.

Jeroen Elferink

Colada Sport2000 banner

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...