Sneeuw tot op vele Almen

Tisenjoch in Tirol gistermiddag

In de bergen is de winter momenteel terug, zoals hierboven aan het eind van het Ötztal nabij Sölden. Vandaag zullen hier nieuwe sneeuwbuien volgen en kan de sneeuwlaag verder aandikken. Maar de sneeuwgrens ligt vandaag wat hoger, maar morgen en maandagochtend kan de sneeuw tot op de Almen vallen.


Vandaag begint de dag opnieuw zwaar bewolkt en vanuit Duitsland volgen enkele regenbuien. Deze regenbuien zullen vanmiddag tegen de noordkant aanstuwen en voor een nordstau zorgen. Het blijft dus vrijwel de hele dag regenen vanaf Vorarlberg tot het Salzburgerland. Vanmiddag zijn ook elders regenbuien mogelijk. De sneeuwgrens ligt tussen de 2200 meter aan de grens met Duitsland, tot 2800 meter in de Karwanken. De temperatuur in de dalen kan maximaal stijgen naar 14 tot 18 graden, maar blijft tijdens regenmomenten een stuk lager.

Vanavond en vannacht
wisselen buiengebieden met droge periode’s af. Uiteindelijk krijgen de drogere periode’s tijdens de nacht de overhand. Het koelt onder de bewolking amper af, wel daalt de sneeuwgrens met 100 tot 200 meter.


Morgen volgt vanuit het zuidwesten (depressie kern ligt nabij Oostenrijk waardoor de stroming tijdelijk van richting veranderd) een gebied met intensieve neerslag. Zelfs op deze termijn zit er nog wat onenigheid in de weermodellen over de exacte locatie. Het ECMWF weermodel plaatst de meest intensieve neerslag vooral boven het Salzbugerland en Tiroler Unterland. Daarbij kan de sneeuwgrens hier dalen tot 1400 meter. Vermoedelijk is deze inschatting iets te enthousiast.


Het NCEP model lijkt er wat realistischer op te zitten en plaatst de zwaarste neerslag een stukje zuidoostelijker. In iedergeval gaat er véél neerslag in een regionaal gebied vallen, hierbij moet gedacht worden aan 40-60mm in minder dan 20 uur. Vanaf 1700 meter zal dit in dit gebied vooral sneeuwval zijn. Morgenmiddag zal dus in een gebied ergens tussen het Tiroler Unterland en de NiedernTauern veel sneeuw tot in sommige hoge dalen vallen.

Elders is het ook een regenachtige dag bij een hogere sneeuwgrens, veelal 1800 of 1900 meter. Goed nieuws voor de gletsjerskigebieden welke snel open kunnen.


De regen en sneeuw houden tot maandagochtend aan. Op de gletsjers kan een goede halve meter vallen. In de loop van maandag zelf volgen opklaringen en stijgt de vorstgrens naar 2700 meter. Het gaat dus weer dooien behalve op de gletsjers.


De volgende golf met koude lucht lijkt Oostenrijk niet meer aan te doen. Een sterke uitloper van een hogedrukgebied gaat het weerbeeld bepalen. Medio komende week belanden we in perfect nazomerweer met veel zon en normale temperaturen voor september. Dus na de sneeuwval perfecte skiomstandigheden op de gletsjers die op dat moment open zijn.

Jeroen Elferink
Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht