Sneeuwbuien in de bergen

Opzich is sneeuwval in de zomer niet heel zeldzaam, zoals hier in juli 2017 op de Valluga. Maar dat het zoveel dagen zolang koud blijft is wel bijzonder

Sneeuwbuien in de bergen

Ook vandaag overheerst de bewolking in Oostenrijk. Opnieuw trekken er buiengebieden over met name aan de noordkant waarbij de sneeuwgrens opnieuw pendelt tussen de 2200 en 1800 meter. Dat is nog altijd erg laag voor de zomer, houd dus rekening met sneeuwbuien in de bergen. Op zich komt sneeuwval in de zomer met enige regelmaat boven de 2000 meter voor. Maar meestal is dat dan maar 1 dag en niet de hele week lang. In de dalen blijft de neerslag vloeibaar vallen bij maximale temperaturen tussen de 14 en 18 graden. De meeste neerslag valt in Vorarlberg, langere droge perioden zijn er in oa het Tirolerunterland en Pinzgau. Aan de zuidkant kan de zon af en toe ook doorbreken en is het verder een vrij vriendelijke dag.

Morgen wordt het nog wat slecht weer aan de noordkant. Droge perioden zijn zeldzamer geworden en het kan soms met bakken naar beneden komen. De meeste neerslag valt nu in het Salzburgerland. In de bergen kan 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen bij een sneeuwgrens van 2200 meter. Daarmee is de aangevoerde lucht een fractie minder koud maar veel verschil valt er niet te merken. Lokaal is wateroverlast door de regenbuien mogelijk en als het even droog is kan het 15 tot 18 graden worden. Tijdens regen is het slechts een graad of 10. Aan de zuidkant is het opnieuw langere tijd droog bij iets hogere temperaturen. Maar ook hier is het zeker geen zomerweer.

Ook dinsdag is het nog niet klaar met het koude en wisselvallige weer. Opnieuw vallen er in de bergen sneeuwbuien bij een sneeuwgrens van 2300 meter. Er kan nog eens 10 centimeter sneeuw bijvallen waardoor er op de hoogste toppen een laag kan liggen van 30 tot 50 centimeter. De minste buien vallen aan de zuidkant in Vorarlberg. De pittigste vallen in Oberösterreich. De temperatuur is vergelijkbaar aan de voorgaande dagen.

Nog altijd rode kleuren met name in Tirol vanaf 2200 meter. Hier kan 35 tot 50 centimeter sneeuw vallen de komende dagen.

Woensdag is het gedaan met de regen en sneeuwbuien. Een hogedrukgebied neemt het over en de zon breekt vaker door. Donderdag lijkt de (na)zomer terug te keren maar echt heel warm wordt het niet. De wind blijft namelijk de noordhoek opzoeken waardoor het veelal 19 tot 23 graden is. Prima zomerweer!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Sölden Grote banner Heart beat of the Alps 21-22

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht