Sneeuwbuien en storm in Oostenrijk!

Storm, het is vandaag en morgen turbulent weer in Oostenrijk. Niet alleen vallen er een aantal (felle) sneeuwbuien, ook staat er storm!

‘Stormtief’ Lolita brengt vandaag namelijk storm, sneeuw, onweer en regen. Op de weerkaart hierboven is de depressie duidelijk zichtbaar, bijbehorend koufront ligt vandaag over Oostenrijk heen.
Afgelopen nacht was het al bewolkt en viel er van tijd tot tijd een beetje regen of sneeuw. Deze ochtend is het juist op de meeste plaatsen droog en kan zelfs de zon nog eventjes doorbreken. Maar schijn bedriegt, het wordt zeker geen mooie dag in de bergen. Aan het eind van de ochtend trekt een smalle maar venijnige band met buien Vorarlberg en Tirol binnen. Op deze lijn komt het tot felle buien met korrelhagel, onweer, regen, sneeuwval en windstoten tot lokaal 140km/u. Kortom ronduit slecht weer.


Rond het middaguur ligt de buienlijn ongeveer op de lijn Innsbruck-Salzburg, en trekt daarna snel verder richting de andere deelstaten. Pas in de loop van de middag krijgt de zuidkant er mee te maken. Hier verloopt de dag dus nog lang droog en kan er nog eventjes gerust geskied worden. Aan de noordkant zullen enkele skiliften juist vandaag dicht gaan. Hou hier rekening mee als je wel op pad gaat. Handig is om de radarbeelden hier in de gaten te houden en zo nodig op tijd te schuilen. Achter de buienlijn zijn namelijk ook weer opklaringen.


Veel neerslag valt er niet, het is vooral de dynamiek die het hem doet. Aan het eind van de dag is op veel plaatsen slechts 5 tot 10mm gevallen. Uitgezonderd Vorarlberg. De sneeuwgrens ligt op de buienlijn bij aanvang op 1500 meter, maar zakt naar 800 tot 500 meter.


Komende nacht en morgenochtend zijn er nieuwe sneeuwbuien aan de noordkant. De sneeuwgrens ligt dan aanzienlijk lager bij 200 tot 700 meter. De meeste dalen worden weer wit. Morgen overdag zijn er dan weer langere drogere perioden maar blijft de wind in de bergen flink doorstaan. Nog altijd zijn windstoten tot over de 100km/u mogelijk. Morgennamiddag en avond activeert de sneeuwval aan de noordkant weer.

Uitzondering morgen vormt de zuidkant. Een groot gebied zoals Karinthie houden het op een verdwaalde bui na zo goed als droog. In Klagenfurt kan de zon zelfs uitbundig schijnen.


Uiteindelijk valt er 10 tot 20 centimeter sneeuw bij. Meer valt er in Vorarlberg, in het bijzonder de regio van het Kleinwalsertal. Hier is maar liefst 30 tot 35 centimeter in 2 dagen mogelijk.

Donderdag keert de rust even terug met droog weer. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Op hoogte stroomt zachtere lucht Oostenrijk binnen.


Maar als we op de langere termijn kijken zien we een serie zachtere dagen. Op 1500 meter ligt de temperatuur dag en nacht dik boven nul (3-5graden). Daarbij is geregeld wat regen mogelijk, gelukkig geen grote hoeveelheden. De sneeuwgrens trekt zich helaas terug tot over de 2000 meter. Op de gletsjers is natuurlijk niks aan de hand, maar in de meeste skigebieden zorgt dit toch wel voor dikke dooi. Want ook de dauwpunten komen boven nul en staat er geregeld veel wind.

Pas medio volgende week kan het weer eens kouder worden met eventueel nieuwe sneeuwkansjes. Al met al blijft het wel wisselvallig.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht