Sneeuwchaos in Oostenrijk: stroomuitval en gesloten gebieden!

LawineSneeuwchaos in Oostenrijk, nog altijd is het goed raak in Oostenrijk. Al bijna 2 weken lang zijn verschillende delen van Oostenrijk in de ban van zware sneeuwval, storm en lawinegevaar.

De één na de andere sneeuwstoring trekt over met de nodige overlast. Dat terwijl de gemiddelde Oostenrijker wel wat gewend is. Maar dat het al dagenlang flink sneeuwt en ook nog stormt is ook voor de meest doorgewinterde Oostenrijker niet normaal. Daarbij moet worden gemeld dat de sneeuw bijzonder nat en zwaar is, waardoor deze zwaarder is dan meestal het geval is in de winter.


2019 gaat in ieder geval de boeken in als een extreem sneeuwrijk jaar. Begin dit jaar hadden we al de serie met sneeuwdumpen aan de noordkant. Toen viel er in 10 dagen tijd record veel sneeuw, soms tot wel 4 of 5 meter in het hooggebergte. Sinds de metingen was dit nog niet eerder voorgekomen. Ook in het voorjaar trof ongewone en zware sneeuwval Oostenrijk. Op 5 mei lag er tot in de stad Salzburg en sneeuwlaag van 10 centimeter. In het hooggebergte viel toen nog een dikke meter waarop er begin juni nog 7 tot ruim 10 meter sneeuw in het hooggebergte lag. Juni begon dan ook met een ultiem sneeuwrecord op de Zugspitze. En nu de winter eigenlijk nog moet beginnen worden er alweer records verbroken.

De sneeuwval is erg zwaar, getuige de boom die bijna afknapt op de voorgrond

Stroomuitval
De afgelopen dagen is er vooral in delen van Tirol ongewoon veel sneeuw gevallen. Zo viel er in Oost-Tirol op sommige plaatsen al meer dan 2 of 3 meter sneeuw. In de dalen van Oost-Tirol viel veelal een halve tot hele meter. Opzich in de dalen geen schokkende hoeveelheden vergeleken met wat er in de winter kan liggen of vallen. Maar de sneeuw is ronduit zwaar. Door het ontbreken van echte kou in de lucht valt de sneeuw veelal bij temperaturen rond of iets boven nul. Hierdoor zijn de sneeuwvlokken erg zwaar en hechten ze makkelijk aan oppervlakkten. Hierdoor kon de zware sneeuwval overal snel ophopen.

Dit had als gevolg dat delen van de stroomvoorzieningen in Oost-Tirol uitvielen. Stroomkabels en hoogspanningsmasten bezweken onder het gewicht. Op dit moment zitten nog altijd 5.000 huishoudens zonder stroom. Het is nog onduidelijk wanneer de getroffen huishoudens weer stroom zullen krijgen. Vooral omdat er ook morgen, zondag, opnieuw zware sneeuwval en storm worden voorspeld, kortom sneeuwchaos.

Skigebied Sölden is vandaag gesloten

Lawinegevaar
Een iets wat vreemd beeld hierboven. Het is prachtig kaiserwetter in Sölden met véél verse sneeuw en een blauwe lucht. Toch zijn de liften en pistes gesloten op de gletsjer (bij de Giggijoch kun je zeker nog terecht om te skiën) Sterker nog er is al zeker 36 uur geen pistenbully over de piste gegaan. Meters hoge sneeuwduinen (links) liggen op de piste. Het lawinegevaar in de bergen is te groot waardoor skigebieden genoodzaakt zijn om (deels) dicht te blijven. Grote delen van Sölden en in de ochtend ook nog Kaprun zijn door het gevaar in combinatie met de harde wind gesloten. Ook morgen en maandag blijven grote delen van deze gebieden gesloten.

Volledig gesloten is het onder andere het skigebied van Stubai. Het gevaar voor lawine’s is hier te groot. Ook is het stubaital een typisch dal waar de föhnwind hard doorheen waait. Eerder deze week werden hier nog windsnelheden tot over de 140km/u gemeten. Ook morgen kan dat hier het geval zijn.

Gesloten wegen
Ook zijn vele wegen nog gesloten door het extreme weer. Zo is de Felbertauerntunnel gesloten en zijn vele zijdalen nabij de Brenner en in Oost-Tirol gesloten. Ook gesloten is de B168 tussen Sölden en Obergurgl.

Deels gesloten zijn de verbindingswegen B100, B133 en B188.

Stubaier Gletsjer weg afgesloten Lawine

Sneeuwchoas houdt nog even aan
Vanmorgen in het weerbericht viel het al te lezen. De sneeuwchaos is zeker nog niet voorbij. Vanavond en vannacht volgt nieuwe sneeuwval vanuit het zuiden. Morgen staat daarbij ook nog eens een harde orkaan krachtige wind. Na het weekend lijkt de sneeuwval er wel uit te gaan. Maar dan volgt een periode met zacht weer. De gevallen sneeuw zal dan deels smelten met ook daarbij de nodige overlast. Of de sneeuwchaos blijft? We houden het voor jullie in de gaten.

Bronnen: FANtastischoostenrijk, ZAMG, TirolerTageszeitung, ORF, Twitter

Colada Sport2000 banner

Ski Outlet Logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×