Sneeuwdump met regionaal 150 centimeter sneeuw

Vandaag begint een sneeuwdump die enkele dagen aanhoudt, hoger in de bergen valt 100 tot wel 150 centimeter sneeuw!

Sneeuwdump met regionaal 150 centimeter sneeuw

Vandaag begint een sneeuwdump die meerdere dagen aanhoudt. Vooral in Oostelijk Tirol, het Salzburgerland en Oberösterreich valt in de bergen 100 tot 150 centimeter sneeuw! En niet enkel in de bergen valt de sneeuw, ook vele dalen zullen soms goed wit kleuren. Kortom de winter is bijzonder laat even volledig terug in Oostenrijk.

Vanmorgen ligt een actieve zone met sneeuwval (en globaal onder de 1000 meter regen) recht over Oostenrijk. In de eerder genoemde gebieden sneeuwt het de hele dag flink door. Maar door neerslagafkoeling kan de sneeuwgrens hier lager uitpakken dan de nu berekende 1000 meter. Sommige InnerAlpine dalen zoals in het Pinzgaugebied kan de sneeuw zelfs tot 500 meter vallen. Daarbij valt de sneeuw soms intensief met ~5 centimeter per uur. Maar ten oosten en westen van deze actieve neerslagband regent en sneeuwt het met drogere tussenpozen. In de dalen ligt de temperatuur tijdens neerslag ruim onder de 10 graden, op 1500 meter vriest het enkele graden.


Vanavond verplaats de actieve neerslagband iets meer richting Tirol waardoor ook hier de sneeuwgrens kan zakken tot in de lagere dalen. Omdat de sneeuw soms op een warme (zuidhelling) valt en onder de 1200 meter een nat karakter heeft is de kans op lawine’s vrij groot. Ook zijn modderlawines en overstromingen door smeltwater en veel regen mogelijk. Kortom het is vrij extreem weer aan de noordkant. In Karinthië is het vanavond en komende nacht tijdelijk droger.


Morgen verplaatst de actieve neerslagband van Tirol richting Oberösterreich. Nogmaals valt in een zelfde gebied intensieve sneeuwval. Maar gedurende de dag stijgt de sneeuwgrens val dalniveau naar 1200 meter. De vers gevallen sneeuw smelt in de lagere delen alweer snel en de kans op overstromingen of andere overlast neemt gestaag toe. In totaal valt er in een groot gebied boven de 1000 meter 100 tot 150 centimeter sneeuw. Ook midden in de winter zijn dit grote sneeuwhoeveelheden die we niet vaak zien.


Ook in het weekend kan sneeuw vallen, maar de sneeuwgrens ligt vaker boven de 1200 meter. Na het weekend wordt het droger, rustiger en vaker zonnig. Mogelijk wordt het medio volgende week zelfs lenteachtig.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...