Sneeuwdump brengt ook veel wind en kou

Sneeuwdump brengt ook veel wind en kou

Morgen is het eindelijk zover, het gaat in heel Noord-Oostenrijk 48 uur lang flink sneeuwen ! Hoeveel waar valt lees je zo…

actueel

Maar eerst hebben we vanavond nog te maken met brede opklaringen. Tijdens deze opklaringen kan het kwik nog flink onderuit zaken. In de dalen waar het afgelopen nacht gesneeuwd heeft kan het kwik zaken tot waarde’s rond de -10C. Elders -4 tot -7C. Maar als we naar het Noorden kijken zien we de sneeuwstoring/koufront al klaar liggen boven Duitsland.

Later vanavond neemt de bewolking dan ook snel toe. Uiteindelijk is het vannacht overal bewolkt en stijgt het kwik weer langzaam omhoog. Het blijft overal onder nul.

actueel2

Morgen in de vroege ochtend ligt het koufront dan al tegen de Oostenrijkse grens aan. In de loop van de ochtend begint het dan in Voralberg, Tirol, Salzburgerland en Oberösterreich langzaam te sneeuwen. De sneeuwgrens ligt bij aanvang rond de 600 meter, het is dus goed mogelijk dat de diepere dalen zoals het Inntal eerst nog wat natte sneeuw of regen krijgen. Maar in de middag zakt de sneeuwgrens gelukkig snel tot in de diepste dalen.

uv70_17010412_17010312

In de middag intensiveert de neerslag dan snel. Overal sneeuwt het wel even flink door. Hierbij gaat, vooral op de toppen, een stormachtige wind staan. Ook kunnen er windstoten optreden tot 100 km/u. De vers gevallen sneeuw kan dus flink gaan stuiven ! En dat is dan weer hinderlijk op vooral de weg en in de gondelbaan.

actueel3

En de sneeuwval blijft aanhouden tot donderdagavond of lokaal zelfs vrijdagochtend. We krijgen te maken met een klassieke nordstau, waarbij de sneeuwbuien continue opnieuw aangevuld worden door nieuwe vanuit het Noorden. Ook wordt de aangevoerde lucht steeds kouder. Is het woensdagmiddag op 1500 meter hoogte ‘slechts’ -5C, vrijdag ligt hier het kwik overdag rond de -17C graden. Goed aankleden dus.

72_24

En hoeveel sneeuw gaat er dan vallen ? Globaal tot vrijdagochtend 20 tot 40cm in de meeste dalen, op de toppen natuurlijk meer. Hier is een halve meter of zelfs meer mogelijk. Tot vrijdagochtend verwachten wij in de dalen rond deze hoeveelheden :

Bramberg am Wildkogel : 22cm
Brixen im Thale : 30cm
Dachstein : 47cm
Ellmau : 33cm
Fieberbrunn : 35cm
Gerlos : 36cm
Hinterglemm : 42cm
Hintertux : 41cm
Hochkonig : 50cm
Hopfgarten : 25cm
Kaprun : 24cm
Kitzbuhel : 35cm
Kirchberg : 33cm
Konigsleiten : 38cm
Mayrhofen : 21cm
Saalbach : 40cm
Scheffau : 28cm
Westendorf : 30cm
Wildschonau : 26cm
Zell am See : 26cm
Zell im Zillertal: 27cm

Vrijdag belooft dan een top skidag te worden als de zon weer doorbreekt. PS Morgen komt Eric met een sneeuwhoogte wedstrijd ! Hoeveel sneeuw denk jij dat er zondagochtend naast zijn caravan in Brixen im Thale ligt ? Doe morgen mee en win een leuke prijs. Wat de prijs is verteld Eric je morgen.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×