Sneeuwdump maar eerst veel regen

Sneeuwdump opkomst! Maar eerst moeten we vandaag nog 1 dag door een zure appel heen bijten met storm en veel regen.


Vandaag kunnen we maar beter vergeten in Oostenrijk. Ten Noorden van de hoofkam is het zwaar bewolkt en regent het vrijwel de hele dag flink door. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 2000 en 2200 meter. In de bergen staat ook nog eens storm met windstoten tussen de 100 en 130 km/u. Kortom geen prettig weer, eerder een dag om lekker binnen te blijven.


De neerslaghoeveelheden lopen snel op en op sommige plaatsen is in 24 uur tijd 60 of lokaal 70 mm aan regen mogelijk. Lokaal zorgt dit voor wateroverlast. Richting de hoofkamm vallen er beperktere regenhoeveelheden met ongeveer 15 tot 20mm. Maar er is ook goed nieuws want vanaf 2200 meter valt alles in de vorm van sneeuw. De gletsjers worden dus goed voorzien!

Vrijwel droog blijft het ten zuiden van de hoofdkam. Maar is hier het ook het warmst door een föhn. In bijvoorbeeld Lienz kan het vanmiddag nog 18 graden worden.


Komende avond en nacht passeert net ten Noorden van Oostenrijk een golftop. Een groot deel van Oostenrijk heeft het een lange tijd droog met wellicht een korte opklaring. We liggen in een warmtesector en op 1500 meter is het een graad of 8. Afhankelijk van de wind kan het in sommige dalen 10 graden of warmer worden/blijven. In de dalen waar de wind wel eventjes wegvalt kan het nog afkoelen tot rond het vriespunt. Maar deze uitstralingskou is van korte duur.


Aan het eind van de nacht ligt de golftop alweer uit Oostenrijk. De stroming draait razendsnel en een koufront komt met veel geweld Oostenrijk binnen. Het gaat stormen maar ook flink sneeuwen. De wind draait van zuidwest naar noordwest en op 1500 meter zakt de temperatuur van +8 naar -4 of -5 graden. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 800 tot 500 meter. Tijdens frontpassage zijn windstoten tot 130 km/u in de bergen mogelijk, ook kan er een klap onweer bijzitten.


Morgen liggen we achter het koufront en blijven aan de noordkant sneeuwbuien vallen. Tussen de buien zijn opklaringen en ruimte voor wat zonneschijn. De sneeuwgrens zakt weg tot in de meeste dalen.


Ook de nacht naar woensdag en woensdag overdag blijven sneeuwbuien aan de noordkant vallen. Droog is het ten zuiden van de hoofdkam. Het is lekker fris bij een vorstgrens die rond de 600 meter ligt. In totaal kan 20 tot 50 centimeter sneeuw in de nordstau vallen. Een heuse sneeuwdump!


Serieuzer is de sneeuwdump boven de 2200 meter, hier valt vandaag de neerslag ook al in de vorm van sneeuw. In het hooggebergte dus een volle meter sneeuw, als dat geen sneeuwdump is!

Donderdag keert de zon terug. Een hogedrukgebied zorgt voor fantastische condities. Allemaal de bergen in om te genieten van verse poeder en kaiserwetter!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht