Sneeuwdump begonnen, ruim een meter sneeuw opkomst!

Wat is 2019 toch geweldig van start gegaan. Tenminste aan de noordkant in Oostenrijk, want hier was het vandaag boven de mist flink zonnig. En samen met de sneeuwval van oudejaarsdag was het een fantastische skidag. Maar momenteel sneeuwt het weer opnieuw flink in Oostenrijk. Het is de start van een lange serie sneeuwdumpen. Pas maandag zal het stoppen met sneeuwen. In totaal gaat er tot in de meeste dalen een meter sneeuw vallen!

Het koufront zelf kwam vannacht met redelijk wat geweld Oostenrijk binnen. Er waren harde windstoten tot over 100km/u en blizzardachtige condities. Opvallend was dat er lokaal onweer op de storing zelf zat. Hierboven is geanimeerd te zien hoe het koufront overtrok.

Vandaag blijft het de hele dag sneeuwen aan de noordkant, in totaal valt er 15 tot 30cm bij. Het is de eerste veeg van een lange sneeuwdump. De sneeuwgrens is overigens vanmiddag weggezakt tot in de laagste dalen. Op 1500 meter zakt het kwik van -5 in de ochtend naar -10 tegen de avond. In de bergen staat een harde stormwind die kan uithalen met windstoten tot 120km/u. Aan het einde van de dag deactiveert de sneeuwval meer en meer. Het blijft wel rustig doorsneeuwen maar serieuze hoeveelheden worden niet tijdens de donkere uren verwacht.

Bitterkoude donderdag

Donderdag wordt een ijzig koude, bewolkte en bijna Siberische dag. Op 1500 meter ligt het kwik rond de -12 graden. Hierbij staat ook nog eens een harde tot stormachtige wind. Hierdoor komt de gevoelstemperatuur op deze hoogte tussen de -20 en -25 uit. Goed inpakken en op tijd weer naar binnen om op te warmen. In de ochtend is het langer droog maar zwaar bewolkt, in de middag zet nieuwe sneeuwval in. Als eerste in het oosten en later ook in het westen. In de avond sneeuwt het weer flink door.

Vrijdag zet de nordstau door. Aan de noordkant sneeuwt het de hele dag door. De sneeuwlaag groeit gestaag verder en bereikt in veel dalen al de halve meter waardoor de term sneeuwdump officieel gebruikt mag worden. Opvallend is de aanhoudende stormachtige wind.

Zwaar reisweekend en climax sneeuwdump

Zaterdag komt een occlusiefront stationair boven Oostenrijk liggen en blijft tot zeker maandagochtend op deze positie. Hierdoor gaat er véél sneeuw in korte tijd vallen. Alleen deze 2 dagen al komt er in de dalen 40 tot 50 centimeter bij. De wind gaat gelukkig wel weer liggen. Maar wie vooral zaterdag maar ook zondag terug naar Nederland rijdt komt ook onderweg de nodige zorgen tegen. Zaterdag sneeuwt het intens door tot zeker de lijn Frankfurt-Stuttgart. Zondag idem. Dat kon wel eens een verkeersinfarct worden. Ook de andere kant richting de Alpen.

Komt er dan een einde aan deze lange sneeuwdump. Ja, maandagmiddag lijkt het eindelijk droog te worden. Ondertussen is er in veel dalen 80 tot 120 centimeter sneeuw gevallen. Kortom een metertje. Wie de week die volgt gaat skiën treft het volledig!

Voor nu een fijne sneeuwrijke dag,

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×