Van Sneeuwdump naar nazomer…

Van Sneeuwdump naar nazomer, het begon zo goed deze novembermaand met lage temperaturen en geregeld veel sneeuw. Tot nu toe verloopt november ook in grote delen van Oostenrijk (flink) te koud. Maar helaas gaat dit veranderen. Het stromingspatroon verandert en de komende dagen mogen we ook de zon vaker verwelkomen. Maar bij alleen de zon blijft het niet, het wordt ook nog eens flink warm voor eind november.

Temperatuurafwijking Europa komende 8 dagen, Oostenrijk ligt centraal op deze kaart

Vandaag heeft Oostenrijk te maken met temperaturen die nog vrij normaal zijn voor de tijd van het jaar. Maar zoals hierboven te zien is verandert dit. Er verschijnen steeds meer rode kleuren bij Oostenrijk (te warm voor dit jaargetij). Uiteindelijk is het zaterdag zelfs 10 graden te warm voor de tijd van het jaar! Wat verder opvalt is dat de stroming dominant zuid tot zuidwestelijk blijft gedurende zeker een dag of 8 vooruit.

Vandaag zijn er nog wel veel wolkenvelden aanwezig en in het oosten regent het van tijd tot tijd. Elders blijft het droog maar domineren wolkenvelden. Alleen het westen heeft te maken met vriendelijk weer. In Vorarlberg is het in de bergen zelfs Kaiserwetter. Daarnaast kan er ook wat nevel of mist in de dalen hangen. Bij dit alles vanmiddag temperaturen tussen de 8 en 11 graden in de dalen. De vorstgrens ligt rond de 1900 meter.

De komende dagen krijgt de zon wisselend meer ruimte. Uitgesproken zonnig wordt het niet want boven Italië liggen vaak restanten van storingen. Hiervan trekken restanten soms over. Daarbij komt er een föhn te staan waardoor het vooral ten noorden van de hoofdkam mild is.


Het weekend verloopt uitgesproken mild. Aan de noordkant wordt het met een föhn 13 tot 16 graden. Samen met de zon die geregeld schijnt is het prima terrasjesweer. Een vleugje nazomer mag je het zelfs noemen. Aan de zuidkant toenemend bewolkt maar tot de avond blijft het hier nog droog. In het lagere oosten hangt nevel en mist.

Afsluitend nog de pluim voor 1500 meter. Tot ongeveer 29 november 2019 moeten we zeker geduld hebben en blijft het aan de te zachte kant. Met het zonnetje erbij kan het als nazomer voelen. Na 29 november 2019 staat alles weer open en zijn er diverse scenario’s mogelijk.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Banner Chalethuren Oostenrijk

Grote Banner Chalet Bramberg

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...