Sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk

Een winters aangezicht gistermiddag bij de Tiefenbachgletsjer

Sneeuwdump onderweg naar Oostenrijk
De afgelopen dagen is het veelal wisselvallig herfstweer geweest in Oostenrijk. Gisteren nog viel er zelfs sneeuw tot 1300 meter en vroor het overdag 5 graden op 2000 meter. Maar van echt winterweer tot in de dalen is nog geen sprake. Na dit (mooie) weekend gaat dat veranderen. Een heuse sneeuwdump is namelijk onderweg naar Oostenrijk!

Dit weekend is er van de sneeuwdump die komt nog weinig te merken. Deze ochtend schijnt namelijk de zon flink rondom de hoofdkam. Kortom deze ochtend is het kaiserwetter op de skipiste’s van de gletsjergebieden zoals Sölden, Hintertux en Stubai. Maar tegelijkertijd komen er aan de Alpenrand lage wolkenvelden voor en in het laagland blijft het vandaag bewolkt. Vanmiddag neemt ook de bewolking rondom de hoofdkam toe, toch blijft het weerbeeld vrij vriendelijk en rustig. In de dalen wordt het maximaal 1 tot 6 graden, op 2000 meter vriest het 4 graden.

Vanavond en komende nacht trekt de bewolking weg en klaart het breed op. Regionaal ontstaat wat mist maar de temperatuur gaat ook flink onderuit. Op de meeste plaatsen gaat het licht tot matig vriezen. Morgenochtend dus autoruitenkrabben!

Morgenochtend start de dag fris en koel, in veel dalen vriest het bij zonsopkomst. Ook de rest van de dag blijft het fris maar de zon schijnt wel uitbundig in de bergen. Met maar weinig wind wordt het opnieuw maximaal 1 tot 6 graden, op 2000 meter vriest het ook nu weer 4 graden.

Na het weekend volgt een actief lagedrukgebied die voor een sneeuwdump gaat zorgen! Eerst schijnt maandag nog de zon maar in de loop van de dag wordt de bewolking snel dikker. Dinsdag volgt dan een actief lagedrukgebied met flinke sneeuwval tot in de dalen. De sneeuwgrens zakt vooral langs de noorkant weg naar 400 meter! Dat is voor het eerst tijdens dit nieuwe seizoen.

Woensdagochtend ontwaakt Oostenrijk dan in een prachtig winterwonderland van Vorarlberg tot Stiermarken. Geen deelstaat wordt overgeslagen. In totaal valt er op de meeste plaatsen 20 tot 40 centimeter sneeuw. Rondom de hoofdkam en aan de zuidkant kan zelfs meer dan een halve meter vallen. Met deze hoeveelheden mogen we echt wel spreken van een sneeuwdump!

Jeroen Elferink-Ruijsch

Chalet.nl grote banner 900-600

Ski Outlet Venray logo 500x500px 2022

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×