Sneeuwdump opkomst in Oostenrijk


Sneeuwdump, we blikken nog even terug op het weer van gisteren. Voor het eerst na de zomer hadden we op uitgebreide schaal te maken met sneeuwval. Toch kwam de sneeuwgrens op sommige plaatsen een stuk lager dan eerst verwacht. Vooral in het Tirolerunterland kwamen de sneeuwvlokken tot 800 meter naar beneden. Ook in Brixen im Thale lag de sneeuwgrens op 800 meter, getuige de foto hierboven. Dit terwijl de vorstgrens pas op 1500 meter lag. Dat de sneeuwgrens zoveel lager kwam te liggen kwam door een isotherme opbouw van de atmosfeer.


Om isothermie te begrijpen moeten we eerst kijken naar wat de temperatuur doet tijdens neerslag. In een droge situatie stijgt of daalt de temperatuur per 100 meter 1 graad. In nattere condities is dit al snel 0,6 graad. Maar als het flink doorregent neemt de neerslag de koudere lucht van hoogte mee naar beneden. Op zulke momenten kan deze vuistregel dus komen te vervallen. Daarbij moet wel gezegd worden dat wind een spelbreker kan zijn. Teveel wind zorgt namelijk voor teveel vermenging van de luchtlagen.

Als er dus weinig wind staat en het flink regent, kan de koude lucht mee naar beneden komen. Dit was gisteren ook het geval. Uiteindelijk was het zo dat het op alle hoogtes tussen de 1400 en 800 meter de temperatuur min of meer gelijk lag. Namelijk tussen de 0,4 en 0,9 graden! Koud genoeg om het smelten van een sneeuwvlok nog net te voorkomen.

Een sounding/progtemp van de atmosfeer

Deze opbouw van de atmosfeer kunnen we uitlezen in een sounding/progtemp. Hierboven is goed zichtbaar dat tijdens een isotherme opbouw alle luchtlagen tussen de 1,9 en 2,5km dezelfde temperatuur heeft.

Gisterochtend kwam de verwachte progtemp met een isotherme opbouw tussen de 1500 en 1100 meter. Maar omdat er in sommige dalen nog minder wind stond dan verwacht kon de opgebouwde isothermie verder zakken. Een mooi verschijnsel waardoor de vorstgrens en sneeuwgrens soms totaal uit elkaar kunnen liggen.


Terug naar het weer voor vandaag. De storing die vannacht nog voor wat laatste sneeuwval in het oosten zorgde is weggetrokken naar Oost-Europa. Ondertussen ligt Oostenrijk in een gebied met rustiger weer. Maar door het ontbreken van een hogedrukgebied is het geen prachtig weer. Vooral vandaag trekken er wolkenvelden over. Lokaal kan daar een regen- of sneeuwbui uitvallen. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1400 meter. Er staat maar weinig wind en op 2000 meter vriest het enkele graden.

Morgen is er meer ruimte voor de zon. Maar op de oceaan ligt de volgende storing al klaar. In de loop van de middag neemt de bewolking toe. De meeste zonuren zijn weggelegd voor het Tiroler Unterland, Salzburg en Oberösterreich. Hier kan de zon nog 6 of 7 uur schijnen. Op de hoofdkam (gletsjerskigebieden) en aan de zuidkant neemt de bewolking helaas al sneller toe. Hier kon het weerbeeld nog wel eens tegenvallen. Het blijft op de meeste plaatsen tot de avond droog.


Vrijdag volgt de volgende sneeuwstoring. De sneeuwgrens ligt tussen de 900 meter in Vorarlberg en 1900 meter in Karinthië. Vooral in Vorarlberg en Westelijk Tirol kan het van tijd tot tijd doorsneeuwen. Een stuk vriendelijker verloopt de vrijdag in het oosten. Hier droog en opklaringen.

Voor de Sölden-gangers: Tijdens de ochtend zijn er eerst nog langere droge momenten, maar als snel zet matige tot zware sneeuwval in. De sneeuw valt tot in het dorp. Vergeet dus niet de sneeuwkettingen mee te nemen. Je zult ze, mits de bergpas naar de gletsjer open is, nodig hebben. Naar de eerste inschattingen valt er vrijdag 20 tot 30cm sneeuw in Solden (tot in het dorp).


Tijdens de nacht naar zaterdag houdt de sneeuwval in een groot deel van Oostenrijk aan. De sneeuwgrens pendelt daarbij tussen de 1200 en 600 meter.

Sneeuwdump

Ook zaterdagochtend sneeuwt het nog lange tijd flink door. De middag brengt langzaam drogere condities. In totaal kan er echt een dik pak vallen. Rondom de hoofdkam kan er 30 tot 55cm sneeuw vallen. Zeg maar gerust een sneeuwdump. Oost-Tirol lijkt de kroon te spannen met meer dan 70cm sneeuw op sommige plaatsen. Kortom de basis voor de winter ligt er dan.

Na de zaterdag wordt het opnieuw rustiger. Maar elke dag kan er wel wat sneeuw vallen. Halverwege volgende week duiken er opnieuw sterkere sneeuwsignalen op. Het ziet er naar uit dat de winter van 2019-2020 sneeuwrijk van start gaat.


Zulke plaatjes zullen we dus meer zien. We zullen zien wat de eerste vroege sneeuwdump gaat brengen.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht