Sneeuwdump zonder einde?

Gisteren is er weer een dik pak sneeuw gevallen in Oostenrijk. Het dumpte enorm met soms totale blizzard condities. Door de combinatie van storm en sneeuwval waren ook vele liften gesloten. Gelukkig is het vandaag tijdelijk wat rustiger, maar het is echt tijdelijk. De komende pakweg 3 tot 4 dagen dumpt het vrolijk verder.

Het tijdelijk rustigere weerbeeld komt doordat het hogedrukgebied boven Brittanië een uitloper heeft opgebouwd richting Oostenrijk. Toch is de stroming Noordelijk waardoor het bitterkoud is.

Op 1500 meter is het -11 en dat bij windkracht 5 en veel bewolking. Gevoelstemperatuur kan dus zomaar tussen de -20 en -25 komen. Daarbij valt er af en toe nog wat sneeuw maar geen noemenswaardige hoeveelheden.

Pas tegen de avond begint de sneeuwval opnieuw vanuit het Oosten op te komen. Opnieuw blizzard condities met beperkte zichten. De sneeuwval houdt het hele weekend vrijwel non-stop aan! Kortom extreme hoeveelheden.

De hevigste dag gedurende de sneeuwdump is absoluut de zaterdag. Dan kan er boven de 500 meter 60 tot 120 centimeter sneeuw in 24uur vallen! Ondertussen druppelt er ook wat zachtere lucht binnen. Hierdoor kan er onder de 500 meter soms ook wat nattere sneeuw vallen. Voor wie zaterdag (idem vrijdag/zondag) door Duitsland reist moet zijn borst ook nat maken. Naast de drukte sneeuwt het ook in Zuidelijk Duitsland flink door. Verkeerschaos niet uitgesloten.

Tja volgende week kan er zomaar 1,5 tot 2 meter sneeuw in enkele dalen liggen. Al met al wordt het een heftige sneeuwdump die sneeuwrecords kan verbreken. Kijk ook eens hoeveel sneeuw er in Zuid Duitsland valt.

Maandag leek de sneeuwdump te eindigen. Met nadruk op leek want de sneeuwdump gaat na maandag gewoon verder. Ook volgende week lijkt sneeuwrijk te verlopen. Komt er nog een einde aan deze bijzondere sneeuwdump?

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...