Sneeuwdump zorgt ook voor overlast

De sneeuwdump zorgt ook voor overlast

Sneeuwdump zorgt ook voor overlast
Momenteel is de sneeuwdump nog gaande, vooral in het Salzburgerland en Oberösterreich valt een dik pak. Maar de dump gaat niet enkel gepaard met veel sneeuw. Zo kan ook overlast optreden door overstromingen en lawine’s.

Vanmorgen sneeuwt het hard langs de gehele noordkant. Ook ligt de sneeuwgrens nog tot in sommige dalen waardoor het zelfs tot onder de 800 meter soms goed wit is. Gedurende de dag begint het minder hard te sneeuwen in Vorarlberg en Tirol en verplaatst het zwaartepunt in oostelijke richting. Bij sneeuwval in de dalen ligt de temperatuur rond nul, zodra het stopt dooit het enkele graden. Op 1500 meter ligt de temperatuur rond de -2 of -3 graden.

Vanavond blijft het stevig doorsneeuwen in het Salzburgeland en Oberösterreich. In de andere deelstaten is het vaker droog en klaart het soms kort op. In de loop van de nacht kan het ook weer in Karinthië en delen van Tirol een beetje sneeuwen. De sneeuwgrens ligt veelal rond de 1000 meter. Bij intensieve sneeuwval is ook sneeuw tot in de dalen mogelijk.


Morgen hebben we opnieuw te maken met langdurige sneeuwval in vooral Voralberg en Tirol. Maar ook elders langs de Duitse grens valt sneeuw. Onder de 1000 meter is het opnieuw veelal regen of natte sneeuw, waarbij de sneeuwgrens regionaal weer tot in de dalen kan liggen. Omdat de sneeuwmassa vrij nat en daardoor onstabiel is bestaat kans op lawine’s en modderstromen. Ook zijn overstromingen door overtollige neerslag of smeltwater goed mogelijk. Op 1500 meter is het een tikkeltje minder koud met -1 of -2 graden.

Vanaf zondag wordt het voorzichtig droger. De zon komt er vaker bij en ook de temperatuur gaat in de lift. Medio komende week wordt het soms fraai lenteweer met temperaturen die overdag tussen de 15 en 20 graden liggen. We laten de winter dan echt achter ons. Maar tot die tijd kan geregeld overlast optreden.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Oostenrijkse Winkel grote banner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...