Sneeuwfront brengt ook onweer en windstoten

De kou komt nu echt dichterbij, de laatste uren voor een groen landschap zijn geslagen. En na het weekend ontwaken we in een prachtig winters landschap, van Voralberg tot ver in Oberösterreich! Maar de overgang naar prachtig winterweer gebeurt niet zonder slag of stoot.

De eerste stoot krijgen we komende avond, momenteel ligt er een langgerekt koufront over West Europa. In een razendsnel tempo komt dit front naar Oostenrijk en veroorzaakt naast sneeuwval ook zware windstoten en onweer. De wind kan uithalen tot 100km/u.

Morgen ligt Oostenrijk in koudere lucht. Vanaf 1000 meter vallen er talloze sneeuwbuitjes, maar nog geen grote hoeveelheden. En vanaf een metertje of 1400 kunnen de sneeuwkanonnen weer aan. Kortom het begint alweer wat meer als winter aan te voelen. Maar we zijn er nog niet.

Want op nadering van het volgende koufront moeten we in de nacht naar zondag nog door een warmtesector (mildere lucht tussen warmte- en koufront). Tijdelijk stijgt de sneeuwgrens voor enkele uren richting de 1500 meter. Gelukkig valt er maar weinig neerslag.

Maar dat is gelukkig zondag overdag weer snel opgelost, het volgende koufront trekt over. Dit keer met meer neerslag en een nog hardere wind, daarbij is ook nog eens onweer mogelijk. Kortom een onstuimig dagje. De sneeuwgrens zakt van 1400 naar 900, en in de avond richting 600 meter. Het wordt flink wit.

Na het koufront op zondag volgt een lange nordstau met aanhoudende sneeuwbuien. Deze kan tot woensdagochtend aanhouden en tijdens deze nordstau valt ook de meeste sneeuw tot ver in de dalen.

En als we ons puur focussen op de sneeuwval tijdens deze slotfase van de overgang naar winterweer, zien we deze sneeuwhoeveelheden. Dat is dus van zondagavond tot woensdag, alle sneeuw die hiervoor valt nog niet meegerekend. De voorspelde sneeuwdump staat nog altijd op het programma met lokaal die ruime meter aan sneeuw. Op de meeste plaatsen zal het toch bij 50 tot 100cm blijven, ook nog altijd een hele dikke sneeuwdump. De basis voor het hele winterseizoen.

Ook op de langere termijn zien we hoopvolle kaarten waarbij de kans op aanvulling van sneeuw relatief groot blijft. De komst van een sterk hogedrukgebied met zonnig en rustig weer is in ieder geval ver weg.

Jeroen Elferink

Banner Chalethuren Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...