Sneeuwkanonnen stiller door nieuwe techniek

Ellmau sneeuwkanonnen

Sneeuwkanonnen stiller door nieuwe techniek, waardoor het gezoem in de nacht beperkt zal worden. Zeker op plekken waar veel mensen er “last” van kunnen hebben, waar een lans niet de uitkomst biedt.

Tijdens de winterperiode hoopt men natuurlijk op een hoop sneeuw van moeder natuur, hopende dat Frau Holle haar kussens goed uitklopt waardoor de gebieden genoeg sneeuw hebben. Maar het komt voor dat er niet genoeg of helemaal geen sneeuw gevallen is, de laatste 4 jaar zijn goede voorbeelden.

Sneeuwkanonnen en sneeuwlansen zijn een uitkomst mits…

Sneeuw maken

We hebben hier al eerder over gehad dus hier een korte uitleg over hoe sneeuw gemaakt wordt, dit kan met drie verschillende kanonnen namelijk:

  • Sneeuwlans
  • Drukluchtkanon
  • Ventilatorkanon

Om sneeuw te kunnen maken heeft men water nodig, heel veel water, vandaar dat je ook een aantal waterreservoirs (speichersee) ziet op de bergen. Deze reservoirs zijn nodig om het nodige aan water te kunnen distribueren richting de kanonnen. Deze sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat het water wordt verneveld en bevriest in de lucht. Zo maakt men sneeuw, maar dan heb je een hoop machines nodig die dit kunnen.

De sneeuwproductie hangt onder meer af van de temperatuur, luchtvochtigheid en de wind. Is de luchtvochtigheid laag dan kan er al bij +4ºC sneeuw geproduceerd worden. Is alleen al de luchtvochtigheid 100% dan kan dit pas bij -2ºC.

sneeuwkanon

Ruis

Wil je gericht en een hoop sneeuw produceren dan is het sneeuwkanon de uitkomst. De sneeuwkanonnen blazen samengeperste lucht en waternevel in de lucht en bevriest, daalt vervolgens neer als sneeuw. Maar aan sneeuwkanonnen zitten een nadeel, deze produceren naast sneeuw ook een hoop ruis (lees geluid) Een sneeuwlans is dan een betere oplossing, alleen produceert deze veel minder sneeuw en kan niet nauwkeurig geregeld worden.

Hieronder een voorbeeld van een sneeuwkanon, deze staat in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.

Nieuwe techniek.

De meest bekende firma van de sneeuwkanonnen is Techno Alpin, en deze firma wil de techniek verbeteren. Met de verbetering wil men de ruis (geluid) verminderen. Deze verbetering wordt het eerst ingezet in het skigebied Altenberg.

De fluistertechniek zorgt voor minder ruis, dus minder hinder voor de mensen die er last van kunnen hebben. Wat voor techniek er toegepast is, dat is niet bekend gemaakt.

Bron: SZ-online

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×