Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Voor wie op wintersport vakantie gaat in Oostenrijk, is het goed om te weten dat er een sneeuwkettingenplicht geldt in het hele land. Dit betekent dat je verplicht bent om een set sneeuwkettingen in je auto te hebben en te gebruiken wanneer dit is aangegeven. Het is niet alleen belangrijk om je hieraan te houden voor je eigen veiligheid, maar ook om boetes en problemen met je verzekering te voorkomen.

Wil je weten waarom sneeuwkettingen verplicht zijn in Oostenrijk en wanneer deze verplichting geldt?  Lees dan snel verder. Ook lees je hier alle info over de winterbandenplicht die geldt vanaf 1 november. We zullen je alvast verklappen: zonder winterbanden en sneeuwkettingen kom je niet ver.

Waarom een sneeuwkettingenplicht?

Laten we beginnen met uitleggen waarom sneeuwkettingen verplicht zijn. Eigenlijk zijn er 2 redenen waarom deze plicht bestaat. De eerste reden is: veiligheid voor jezelf en voor je medeweggebruikers. De tweede reden is: aansprakelijkheid.

Veiligheid op de weg

Sneeuwkettingen zorgen ervoor dat je veilig op besneeuwde wegen kan rijden. De kettingen bieden extra grip op gladde wegen waar sneeuw of ijs ligt. Zeker in de bergen is het nodig om deze extra grip te creëren. Hiermee voorkom je dat je grip verliest en gaat glijden over de weg. Rijden met sneeuwkettingen zorgt voor zekerheid voor jou én je medeweggebruikers.

Boete bij rijden zonder sneeuwkettingen

Wat je misschien nog niet wist, maar wel goed is om te weten: je riskeert een boete als je zonder sneeuwkettingen rijdt in Oostenrijk. Indien je in Oostenrijk tijdens de winterbandenplicht winterse omstandigheden trotseert met zomerbanden en zonder sneeuwkettingen, riskeer je een boete van € 60,-. Wanneer dit gedrag andere weggebruikers in gevaar brengt, kan de boete oplopen tot wel € 5000,- of meer. Weigert een bestuurder zijn voertuig van winteruitrusting te voorzien, zoals winterbanden of sneeuwkettingen, dan kan de politie besluiten om hem of haar van de weg te halen. In het geval van een ongeval op zomerbanden zonder aantoonbaar bewijs dat hetzelfde incident zich ook met winteruitrusting zou hebben voorgedaan, kan de bestuurder als minstens gedeeltelijk schuldig worden beschouwd.

Problemen met je verzekering

Een ongeval op een weg waar sneeuwkettingen verplicht zijn, kan niet alleen leiden tot het niet kunnen claimen van je verzekering, maar de gevolgen kunnen nog verder gaan. In het geval van nalatigheid kan de verzekeraar de schade op jou verhalen. Stel dat je bijvoorbeeld zonder sneeuwkettingen tegen de vangrail botst op zo’n weg, dan kan de verzekeraar jou aansprakelijk stellen voor de kosten van de reparatie van de vangrail. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen. Om problemen met de verzekering te voorkomen, is het essentieel om altijd goed op te letten op welke wegen sneeuwkettingen vereist zijn.

In sommige gebieden gelden specifieke regels met betrekking tot het hebben van sneeuwkettingen in de auto, zelfs als je ze op dat moment niet om je banden hoeft te hebben. Het niet naleven van deze regels kan er eveneens toe leiden dat de verzekering je aansprakelijk stelt. Het is daarom verstandig om je goed voor te bereiden voordat je op wintersport gaat.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht in Oostenrijk?

Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht wanneer dit wordt aangegeven door een rond, blauw bord met een witte autoband voorzien van sneeuwkettingen,. Verplichting om sneeuwkettingen te monteren geldt ook voor auto’s met winterbanden of spijkerbanden, tenzij een onderbord bij het sneeuwkettingenbord aangeeft dat auto’s met dergelijke banden van deze verplichting zijn vrijgesteld.

 

Sneeuwkettingen bord

Winterbandenplicht

Vertrek je richting Oostenrijk tussen 1 november en 15 april, dan is het goed om rekening te houden met de winterbandenplicht. In Oostenrijk geldt de winterbandenplicht met een kleine kanttekening: het is toegestaan om op zomerbanden te rijden, mits je ook sneeuwkettingen gebruikt. Deze regel is van kracht wanneer de weg vrijwel volledig bedekt is met sneeuw en/of ijs. Dit is niet altijd het geval tussen 1 november en 15 april. Het is daarom sterk aan te raden om gedurende die periode op winterbanden te rijden, wat niet alleen veiliger is dan zomerbanden, maar ook eventuele boetes kan voorkomen.

De juiste sneeuwkettingen voor jouw voertuig

Kortom, je kunt maar beter zorgen dat je voldoet aan de sneeuwkettingenplicht door de juiste sneeuwkettingen mee te nemen op vakantie.
Voordat je sneeuwkettingen gaat kopen moet je weten waar je op moet letten. Dat zijn de de volgende punten:

 

  1. Controleer welke bandenmaat je hebt

Noteer de hoogte, breedte en velgmaat. Dit kun je terug vinden op de zijkant van je band, zoals in het voorbeeld hierboven 205/55 R16.

  1. Bepaal hoeveel binnenspeling je nodig hebt

Pak het instructieboekje van je auto erbij om te controleren hoeveel binnenspeling je nodig hebt. De binnenspeling is de ruimte tussen je band en de wielkast.

  1. Kies het gewenste type montage

Een makkelijk te monteren sneeuwketting is voorzien van een automatische spanner. Deze zelfspannende sneeuwkettingen spannen automatisch aan zodra je de een stukje rijdt met de gemonteerde ketting. Kies je een ketting die geen automatische spanner heeft, maar handmatig gespannen moet worden dan ben je een stuk langer bezig met monteren. Je moet namelijk eerst een stukje rijden, weer stoppen, naspannen en weer verder rijden. Hiervoor heb je dus meer geduld en handigheid nodig.

Nu weet je welke sneeuwkettingen passen op jouw voertuig en kun je een keuze makken tussen de verschillende modellen.

Laat de vakantie in Oostenrijk maar beginnen, jij kunt veilig op reis!

Sneeuwkettingenwinkel Display Advertentie SKW - winter 2023-2024 900x600

Dit vind je ook FANtastisch...