Sneeuwkettingen, wat zijn loopvlakkettingen?

Sneeuwkettingen Loopvlakkettingen

Loopvlakkettingen

Er zijn vele soorten sneeuwkettingen op de markt. In dit bericht behandelen wij een speciale categorie binnen de sneeuwkettingen namelijk de loopvlakkettingen.

Wat is een loopvlakketting

Een loopvlakketting is een speciaal type sneeuwketting. Deze ketting wordt, in tegenstelling tot de traditionele sneeuwketting, van buitenaf gemonteerd. U hoeft dus niet in de wielkast te zijn. Het kettinggedeelte ligt dan ook alleen op het loopvlak (het gedeelte van de band wat contact heeft met de weg), vandaar de naam loopvlakketting. Doordat er van buitenaf gemonteerd wordt en er alleen een ketting op het loopvlak ligt neemt deze ketting geen ruimte in beslag aan de binnenzijde van de band. Ideaal bij auto’s met grote velgen en/of beperkte ruimte in de wielkast. Er zijn steeds meer auto’s waarbij alleen loopvlakkettingen zijn toegestaan, zoals de Volvo XC90 en Tesla.

Geen ‘normale’ sneeuwkettingen mogelijk?

Staat er in de handleiding van uw auto dat er geen sneeuwkettingen op de banden van uw auto passen? Veel automodellen hebben tegenwoordig een grote bandenmaat onder de auto. Dit resulteert echter in minimale ruimte in de wielkast. Hierbij is vooral aan de binnenzijde van het wiel (de plek waar de wielen vast zitten aan de as) een probleem. Veel autofabrikanten geven dan aan dat het gebruik van sneeuwkettingen niet is toegestaan.

Een loopvlakketting biedt dan echter de oplossing. Sneeuwkettingen zijn namelijk verplicht in alle populaire wintersportbestemmingen. Er wordt hierop gecontroleerd en ook beboet. Mocht u ook daadwerkelijk sneeuwkettingen moeten gebruiken dan kan het gebruik van ‘normale’ sneeuwkettingen schade aan uw auto veroorzaken als de ruimte in de wielkast te beperkt is. Iets waar u niet op zit te wachten als u op uw vakantiebestemming bent. Neem dan ook geen risico en kies voor zekerheid en veiligheid. Check hier de configurator van König om te checken welke kettingen er voor uw auto nodig zijn.

Bevestiging van loopvlakkettingen

Een loopvlakketting wordt bevestigd aan de wielbout van uw auto. Kijk dus altijd van tevoren naar maat van uw wielbout. Dit kunt u het beste controleren met een steeksleutel. De maat van de steeksleutel correspondeert namelijk met de maat van de wielbout. Deze kan 17mm, 19mm, 21mm of 22mm zijn. Bij de Konig K-Summit, K-Summit XL/XXL en K-Summit VAN worden er standaard 17,19 en 21/22mm adapters bijgeleverd, zo ook bij de RUD Centrax. De Maggi Trak Sport en 4×4 LT worden geleverd met 17, 19 en 21mm adapters. Een 22mm adapter is optioneel verkrijgbaar.

Waarom een loopvlakketting kopen voor uw auto

Soms is er geen andere mogelijkheid dan een loopvlakketting, zoals hierboven beschreven. Het gebruiksgemak kan ook een reden zijn voor het aanschaffen van een loopvlakketting. Omdat een loopvlakketting van buitenaf gemonteerd wordt is de montage erg eenvoudig, u hoeft niet te ‘hannissen’ in de wielkast. Een loopvlakketting legt zichzelf automatisch om de band van uw auto en spant automatisch. Als u sneeuwkettingen moet monteren is het koud en zijn de weersomstandigheden niet optimaal. Een makkelijke montage biedt dan veel comfort.

Sneeuwkettingen Loopvlakkettingen

Loopvlakkettingen van verschillende merken

Er zijn meerdere merken loopvlakkettingen op de markt. De top 3 bestaat uit König, RUD en Maggi. Er zit een verschil tussen loopvlakkettingen voor personenauto’s en SUV’s en 4×4. König heeft sinds afgelopen seizoen ook een specifieke loopvlakketting voor bestelwagens en campers. Het verschil tussen deze kettingen zit hem in de sterkte van de ketting (gewicht van de auto) en de range in bandenmaten.

Loopvlakkettingen voor personenwagens:

 • König K-Summit
 • RUD Centrax
 • Maggi Trak SportLoopvlakkettingen voor SUV en 4×4:
 • König K-Summit XL
 • König K-Summit XXL
 • RUD Centrax V
 • Maggi Trak LT 4×4Loopvlakkettingen voor Bestelwagens en Campers:
 • König K-Summit VAN

 Verschillen tussen de merken

Het verschil tussen de verschillende loopvlakkettingen, is de manier van aanspannen. De König K-Summit wordt gespannen door middel van een ratelsysteem. Dit ratelsysteem maakt het spannen extra makkelijk en tevens zit hier een indicator in zodat u kan zien wanneer er voldoende spanning op de armen van de ketting staat. De RUD Centrax spant u door middel van een draaiknop en de Maggi Trak handmatig met een losse ketting.

Daarnaast is er ook een verschil in de fabrieksgarantie. De verschillende merken geven de volgende periodes:

 • König – 5 jaar garantie
 • RUD – 3 jaar garantie
 • Maggi – 2 jaar garantie

Officieel goedgekeurd en gecertificeerd

De loopvlakkettingen van König, RUD en Maggi voldoen aan alle eisen die worden gesteld. Ze zijn dan ook voorzien van de volgende keurmerken: Ö-norm V5117, CUNA, TÜV/GS.

Sneeuwkettingen Loopvlakkettingen

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...