Morgen wordt de sneeuwlaag extreem zwaar!

Hebben we er gisteren van genoten? Voor het eerst scheen dit jaar de zon volop! En dat was toch wel echt genieten na ruim 10 dagen sneeuwval. In deze 10 dagen is in de meeste dalen 1,5 tot 2 meter sneeuw gevallen. En ook de komende dagen wordt deze sneeuwlaag verder aangevuld. Waarschijnlijk gaan we het recordjaar van deze eeuw, 2011-12, binnenkort voorbij.

Vandaag lukt dat nog niet. Het sneeuwt weliswaar maar niet erg hard. De hele zaterdag verloopt bewolkt en van tijd tot tijd vallen er enkele sneeuwbuien of buitjes. Het blijft vandaag gelukkig maar bij enkele centimeters. De lucht wordt overigens al een tikje milder met een beetje dooi tot 800 meter.

Morgen opnieuw EXTREEM VEEL sneeuw, maar ook zware sneeuw!

Morgen ligt de volgende perfecte nordstau klaar. Maar voordat deze nieuwe nordstau ons kan bereiken moeten we eerst een warmtefront laten passeren. Op dit warmtefront gaat het vanaf middernacht ruim 24 uur flink door sneeuwen. Denk hierbij opnieuw aan dump hoeveelheden. Maar helaas brengt het warmtefront (zoals de naam al doet vermoeden) ook een hoop warmere lucht mee. Hierdoor stijgt de sneeuwgrens morgen overdag.

In de ochtend ligt de sneeuwgrens rond 500 meter maar stijgt in de loop van de dag naar 800 en uiteindelijk 1000 meter. Afhankelijk van hoe de wind het dal inkomt kan de grens zeer lokaal grillig variëren. Één ding is zeker, op 1500 meter stijgt de temperatuur eventjes naar 0 graden. Hierdoor wordt alle sneeuw die valt, maar ook ligt, vanaf deze hoogte en lager zeer vochtig. Hierdoor neemt het gewicht van de sneeuwlaag fors toe. Het zou zomaar het breaking point zijn voor enkele gebouwen zijn die nog niet geruimd zijn. Lager valt er ook nog eens regen op de sneeuwlaag. Dit heeft een spons effect waardoor ook hier het gewicht verder zal toenemen.

De nacht naar maandag trekt het koufront Oostenrijk binnen en zakt de sneeuwgrens weer razendsnel tot in de diepere dalen. De zware sneeuwlaag bevriest en vormt een harde dikke ijslaag. Hierboven valt de hele maandag door dikke poedersneeuw. Op 1500 meter zakt het kwik naar 9 of 10 graden onder nul.

Dinsdag dooft de nordstau langzaam uit. Met wolkenvelden en laatste sneeuwbuien. Boven de 1000 meter zijn we zeker weer een metertje sneeuw rijker geworden. Tussen de 500 en 1000 meter is er 50 tot 80 centimeter bijgekomen. Hieronder langzaam afbouwend. In enkele gunstige staulagen zoals Fieberbrunn, Hochkonig of het Arlgebergte kan er zomaar weer eens 150 centimeter gevallen zijn.

Zonnige woensdag, 1 dag kaiserwetter

En net zoals gister hebben we zicht op nog een pareltje betreft weer. De woensdag! Het belooft een prachtige dag te worden met diep blauwe luchten. Genieten dus van de perfecte sneeuwlaag. Maar kijk ook uit want de sneeuw is zeer zwaar. Nog altijd bestaat er instortingsgevaar of erger. En ga absoluut niet off-piste want de kans op een lawine is extreem groot.

Na woensdag raakt het weer bewolkt en hebben we zicht op alweer nieuwe sneeuwval. Ook op de langere termijn zijn er nog geen tekenen zichtbaar van een lange stabielere of drogere periode. In tegendeel zelfs, de kans op nieuwe sneeuwdump neemt verder toe. We gaan het recordjaar 2011/12 van deze eeuw met volle overtuiging evenaren.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht