Vanmiddag en morgen nieuwe sneeuwval!

Na een tweetal prachtig zonnige dagen ligt er deze ochtend een koufront met nieuwe sneeuwval voor de Oostenrijkse grens. Komende middag al, maar ook morgen, komen in het teken te staan van sneeuwval en buien. De sneeuwlaag gaat weer verder aangevuld worden!

Komende middag raakt het razendsnel verder bewolkt en vanuit het Noordwesten volgt sneeuwval. In eerste instantie kan er ook onder de 800m regen vallen, maar al snel gaat de neerslag tot in de laagste dalen over in sneeuw. Droger blijft het aan de Zuidkant, door de föhn en stuwwerking van de bergen kunnen hier ook opklaringen voor komen. Met een stormachtige wind, met uitschieters tot over de 100km/u in de bergen, is het een kille en waterkoude dag.

Morgen, zaterdag, hebben we nog met een zwakke nordstau te maken. Hierdoor is het zwaar bewolkt en vallen er vooral aan de Noordkant nog enkele sneeuwbuien. Vooral in de regio’s Alrberg en Obertauern moet rekening worden gehouden met aanhoudende sneeuwval. Aan de Zuidkant blijft het zoals zo vaker in de winter droog, maar is het koud. Vrijwel nergens (met uitzondering van de laagste gebieden) komt het kwik boven nul. Op 1500m is het -11C.

Tot zondagochtend valt er in totaal 30cm in Voralberg, 10 in Oostelijk Tirol en Salzburgerland, langzaam afbouwend tot in het laagland naar een dun laagje. Zondag overdag is het bewolkt en kil, op nadering van een warmtefront begint het uiteindelijk opnieuw vanuit het Westen te sneeuwen.

Zondag op maandag sneeuwt het overal flink door, er kan opnieuw zo’n 10cm bijkomen. Echter zit er ook warme lucht bij dit warmtefront, en in de loop van de nacht en uiteindelijk maandagochtend, stijgt de sneeuwgrens razendsnel naar 1500 tot 1700m. Hieronder kan het maandagochtend ligt regenen! We zijn tijdelijk beland in een klein warmtesector-tje om het dominante lagedrukgebied. Het resulteert in een korte föhn op maandagmiddag.

Maar zo snel als dat de föhn kwam, zo snel zijn we hem ook weer kwijt. In de avond al keert de koude lucht door middel van een nieuw koufront terug! En nieuwe sneeuwval volgt. Ook de nieuwe brengt nieuwe sneeuwfronten en aanhoudend lagere temperaturen. En zo groeit de sneeuwlaag verder aan 🙂 Goed nieuws!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht