Sneeuwrijk weekend met lawinegevaar

Boven de 1000 meter is het een sneeuwrijk weekend!

Sneeuwrijk weekend met lawinegevaar
Deze ochtend is het tijdelijk wat rustiger in Oostenrijk. Tot ver in de nacht viel er veel sneeuw boven de 1000 meter langs de noordkant. Vooral in het Salzburgerland viel een dik pak. Maar nu hebben we even een adempauze voordat de volgende vracht met sneeuw komt. Zowel morgen als zondag verwachten we veel neerslag en hierdoor wordt het boven de 1000 meter een sneeuwrijk weekend. Ook stijgt het lawinegevaar flink, omdat de sneeuwgrens constant heen en weer springt.

Vanmorgen valt er nog een laatste sneeuw- of regenbui in het Tauerngebergte. Elders is het al droog en wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Met name in Vorarlberg en westelijk Tirol breekt de zon geregeld goed door, maar ook in Karinthië en Oost-Tirol. Elders blijft vooral de bewolking de overhand houden. Met een vorstgrens die overdag stijgt naar 1400 meter dooit het in de meeste dalen enkele graden.

Vanavond volgt een nieuw actief sneeuwfront, tenminste boven de 1000 meter is dit sneeuw. Ook trekt de wind weer flink aan en komt er windkracht 8 op de bergtoppen te staan. De gehele nacht sneeuwt het flink door langs de hele noordkant. Hierbij ligt de sneeuwgrens tussen de 700 meter in het Wienerwald en 1100 meter in het Bregenzerwald. Vooral de neerslagintensiteit is tijdens de nacht uren hoog, het sneeuwt soms 4 of 5 centimeter per uur!

Morgenochtend regent en sneeuwt het verder. In de loop van de dag wordt het droger en stijgt de sneeuwgrens geleidelijk iets verder omhoog, maar komt nergens boven de 1100 meter uit. Ook stijgt het lawinegevaar in de bergen snel maar neemt de wind in kracht af. In Karinthië breekt soms de zon door en op 1500 meter vriest het overdag 1 of 2 graden. Tijdens de nacht naar zondag is het overal droog en klaart het geregeld op.

Zondag start nog vriendelijk maar een kleine lagedrukgebied met bijhorend koufront zakken snel af. De bewolking wordt dikker en in de middag volgt stevige sneeuwval. Eerst ligt de sneeuwgrens nog op 1000 meter, maar deze stijgt gedurende de middag en avond tot naar de laagste dalen. De winter keert overal terug en vooral in Vorarlberg en Tirol sneeuwt het even flink door.

Nog altijd een giga sneeuwdump met 160cm in het Salzburgerland!

Vanaf maandag neemt een hogedrukgebied het over en komt er een eind aan een sneeuwrijk weekend. Met een koude oostenwind en middagtemperaturen op de bergen onder de -10 graden wordt het perfect wintersportweer. Zo breekt vanaf dinsdag ook de zon vaak flink door. Kortom genieten!

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...