Koud en sneeuwrijk winterweer onderweg

Koud en sneeuwrijk winterweer onderweg

Gisteren sloeg het weerbeeld al om in de Alpen. Met veel wind en stuifsneeuw op de toppen trok koudere lucht het bergmassief binnen. Ook vandaag is het gevoelig koud maar nog geen sneeuwrijk winterweer. Dit door de komst van een tijdelijk hogedrukgebied.

Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Deze ochtend kan er uit de bewolking nog wat sneeuw vallen in het Salzburgerland. Elders is het vooral droog en in de loop van de dag breekt geregeld de zon door. Op 1500 meter stijgt de temperatuur geleidelijk van -7 naar -3 graden. In de namiddag en avond breekt overal de lucht open en volgt een koude nacht.

Verwachting morgen, woensdag

Morgen is het tijdelijk rustig weer met veel ruimte voor de zon. Het is wel de laatste rustige dag want koud en sneeuwrijk winterweer zijn onderweg. Voor wie wil moet echt genieten van deze perfecte skidag. De temperatuur zijn namelijk aangenaam met op 1500 meter slechts enkele graden onder het vriespunt. Maar met weinig wind is het ook ideaal terrasjesweer voor januari. Tegen het eind van de middag neemt vanuit Vorarlberg de bewolking toe. Het is de voorbode voor een ander weertype, namelijk de overgang naar sneeuwrijk winterweer.

Klik op de afbeelding voor de animatie

In de nacht naar donderdag en donderdagochtend sneeuwt het hevig aan de Oostenrijkse noordkant. Daarbij zijn windstoten van wel 80 tot 110 km/u mogelijk. Op 1500 meter zakt het kwik van -2 naar -11 graden in luttele uurtjes. Ook de rest van de donderdag is het koud winterweer met aanhoudende sneeuwval.

Uiteindelijk valt er tot vrijdagochtend op de meeste plaatsen langs de noordkant 20 tot 30 centimeter poeder. Lokale uitschieters naar beneden of naar boven zijn daarbij goed mogelijk. Vrijdag zelf volgt een volgend systeem met vooral in het Salzburgerland opnieuw intensieve sneeuwval. Maar aan de zuidkant blijft het nagenoeg droog.

Maar ook de zaterdag staat in het teken van sneeuwrijk winterweer. Opnieuw langs de gehele noordkant sneeuwt vanaf het middaguur enkele uren flink door. Er zou met gemak 10 tot 20 centimeter bij kunnen vallen. Al met al is dus in de noordelijke staulagen tot plaatselijk een halve meter goed mogelijk!

Waar zullen we zondagochtend zulke plaatjes kunnen schieten?

Na het weekend keert eerst de rust weer terug, maar later in de periode is een volgende nordstau goed mogelijk…

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

ChaletsPlus Banner Groot

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 2 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht