Sneeuwrijke periode ligt op de loer

Gisteren overheerste vooral de bewolking in Oostenrijk

Sneeuwrijke periode ligt op de loer

Momenteel is het vrij rustig herfstweer in Oostenrijk. Gisteren trokken resten van een front nog over met meer bewolking zoals hierboven. Maar later deze week lijkt er wat te gaan veranderen in het stromingspatroon. Een sneeuwrijke periode ligt zelfs op de loer!

Vandaag is er van sneeuw of winterkou niets te merken. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. In vele dalen hangt hardnekkige mist of lage bewolking die maar moeizaam oplost. Toch lukt het de zon om aardig door te breken vanmiddag. Het wordt maximaal 3 tot 8 graden en op 1500 meter ligt het kwik rond nul.


Morgen en donderdag verandert er maar weinig in dit weerbeeld. Vooral morgen schijnt de zon nog uitbundig en ligt de temperatuur rond de norm voor eind november. Een zwak hogedrukgebied met de kern boven Oost Europa zorgt hiervoor. Tegelijkertijd zien we een actief lagedrukgebied voor de kust van Noorwegen liggen. Dit systeem zorgt eind deze week voor de overgang naar een wisselvallig en koel weertype. Daarbij neemt de kans op een sneeuwrijke periode ook nog eens toe.


In de nacht naar vrijdag trekt een actief front van west naar oost over Oostenrijk. Tijdens de ochtend zakt de sneeuwgrens naar 1000 tot 600 meter. Daardoor kan het een aantal uren stevig door sneeuwen tot dal niveau. Deze sneeuwval kon wel eens de basis zijn van een goed winterseizoen. Ook vrijdag overdag blijft het tamelijk koel en smelt de sneeuw boven de 1000 meter maar moeilijk weg.


Het weekend volgen vanuit het noorden kleine buiensystemen waarbij geregeld de sneeuwgrens naar 800 tot 500 meter zakt. Het ziet er naar uit dat een sneeuwrijke periode begint.


Maar de eerste weerkaarten zijn positief en sneeuwrijk gestemd.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht