Sneeuwstorm duurt nog zeker 2 dagen

De sneeuw dump begon gisteren zo

Sneeuwstorm duurt nog zeker 2 dagen

Gisteren sloeg het weer gigantisch om in de Oostenrijkse Alpen. Na een eerst nog vrij zonnige ochtend sloeg het weer rond het middaguur om met een flinke sneeuwstorm. Ondertussen heeft het de hele avond en nacht door gesneeuwd langs de noordkant en ontwaken Vorarlberg, Tirol en Salzburgerland met een dik pak poeder. Op de meeste plaatsen is 20 tot 30, soms wel 40 centimeter gevallen.

Vandaag start de dag ook nog met soms zware sneeuwval langs de noordkant. Maar gedurende de ochtend verliest de sneeuwval de intensiteit en rond het middaguur kan het zelfs een tijdje droog blijven. Aan de zuidkant overigens de hele dag droge condities. Soms breekt de zon door maar de bewolking blijft overheersen. Het is daarbij koud met temperaturen op 1500 meter rond de -7 of -8 graden. Nog altijd staat er een vrij krachtige tot stormachtige wind in de bergen met stoten tot 90 km/u. Toch speelt de wind een minder grote rol dan de voorgaande 2 dagen en is dit de meest rustige fase van de sneeuwstorm.

Komende avond en nacht trekt de wind verder aan en gaat het weer stormen, de sneeuwstorm bereikt qua wind haar hoogtepunt. Er zijn stoten in de bergen van 120 tot 140 km/u mogelijk. Hierdoor is er kans op schade. Ook sneeuwt het hard en flink door. Daarbij stroomt ook zachtere lucht binnen, op 1500 meter stijgt de temperatuur van -8 naar -3 graden. Dit heeft ook gevolgen voor de sneeuwgrens, tegen de ochtend ligt deze rond de 900 meter in Vorarlberg en op 500 meter vanaf het Salzburgerland richting Wenen.

Morgen stijgt de sneeuwgrens nog wat verder, naar 1100 meter in Vorarlberg, 1000 meter in Tirol en 800 meter in het Salzburgerland. In veel dalen gaat de sneeuw daarom over in natte sneeuw of graupel. Later op de dag zakt de sneeuwgrens weer iets. Maar enkele honderden meters omhoog, op de berg, gaat de sneeuwdump en sneeuwstorm door. Er blijven windstoten tot 120 km/u mogelijk en de gehele woensdag sneeuwt het stevig door.


Op veel bergtoppen valt tijdens de sneeuwstorm in totaal een dikke meter poeder. In de dalen is het veelal minder maar uiteindelijk is een halve meter wat in veel gebieden tussen de 800 en 1200 meter valt! Donderdag breekt de zon in de loop van de dag door en ook vrijdag is het droog. Het wordt wel zacht met een vorstgrens die naar 2500 meter stijgt. Kortom overdag dooi. Tijdens het weekend volgt weer koudere lucht met soms een vlokje nieuwe sneeuw.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

ChaletsPlus Banner Groot

Corona Reiscertificaat

Grittlmühle grote afsluitbanner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×