Sneeuwstorm trekt vanavond over Oostenrijk

Au Schoppernau gistermiddag, eindelijk wit! (foto: Ronald Ruijsch)

Sneeuwstorm, Yes! De winter is terug in Oostenrijk en gisteren kregen wij de mooiste beelden van jullie binnen. De verse sneeuw was hard nodig want het dorp hierboven was tot eergister groen. Gelukkig hebben we goed nieuws want meer sneeuw is onderweg. Helaas komt het wel tot een sneeuwstorm.

De Jagersee nabij Wagrain (foto: Danielle van den Bosch)

Vandaag starten we met droge condities. Wisselend trekken wolkenvelden maar ook opklaringen over, de zon zal zeker overal wel even te zien zijn. Met nog niet al teveel wind is het genieten van de verse poeder op de pistes. Naar verwachting zal de pistekwaliteit deze ochtend fantastisch zijn. Op 2000 meter vriest het 7 graden.

Rond het middaguur neemt de bewolking vanuit het westen snel toe. De wind trekt aan het de algemene weerindruk wordt snel grimmiger. Uiteindelijk volgt vanuit Zwitserland sneeuwval (en regen) waarbij de sneeuwgrens tussen de 500 en 900 meter ligt. Als eerste vallen de vlokken naar beneden in Vorarlberg. Het Tirolerunterland is pas vanaf 16:00 uur aan de beurt en verder oostwaarts verloopt de skidag nog droog. Ondertussen sneeuwt het in Vorarlberg dan al enige uren.

Vanavond en vannacht krijgen we te maken met een heuse sneeuwstorm. De sneeuwval intensiveert en de sneeuwgrens zakt naar 400 meter. Daarbij zijn windstoten van 80 tot 110 km/u in de dalen mogelijk. Hogerop in de bergen zijn zelf stoten met orkaankracht tot 150 km/u mogelijk.

Morgenochtend stormt het er nog even oplos. Verspreid vallen sneeuwbuien en zijn windstoten tot 100 km/u mogelijk. Waarschijnlijk blijven enkele skiliften tot het middaguur gesloten. Tijdens de middag verbeterd de situatie zich en neemt de wind af. Ook zijn er opklaringen en kan de zon nog even doorbreken. Op 200 meter vriest het dan 9 of 10 graden. De nacht naar zaterdag verloopt helder en koud, strenge vorst is mogelijk.

Uiteindelijk heeft Vorarlberg alweer jackpot met 20 tot lokaal 50 centimeter verse poeder. Ook de Dachsteinregio en Hohe Tauern worden niet overgeslagen. Minder sneeuw valt bijvoorbeeld in noordoost Tirol, hier is het met 10 tot maximaal 15 centimeter al snel bekeken.


Zaterdag keert de zachte oceaanlucht terug en wordt het weer mild in heel Oostenrijk. De vorstgrens trekt zich terug tot 2200 meter maar er is ook ruimte voor de zon. Het blijft de hele dag droog.

Tijdens de dagen die volgen blijft het wisselvallig. Geregeld valt er eens sneeuw vanaf 1000 meter, hieronder kan het ook regen zijn. We gaan het volgen.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...