Het sneeuwt maar door, wordt het snel droger?

Wat hebben we een ongekende hoeveelheid sneeuw mogen verwelkomen. In veel Oostenrijkse Alpendalen ligt al een dikke sneeuwlaag. Vrijwel overal vanaf 800 meter ligt nu ruim een meter. Op de top van Loser Altausee ligt deze morgen zelfs 4 meter. Zo langzaam aan gaan we richting een ongekend sneeuwrijke winter. En met de huidige verwachtingen kunnen we zelfs aan de vooravond staan van nieuwe records betreffende sneeuwhoeveelheden.

Vandaag sneeuwt het nog intens door vanaf Innsbruck oostwaarts tot in het Wienerwald. Er komt hier vandaag nog 10 tot 20cm bij. Elders vallen er ook sneeuwbuien maar zal het vanmiddag duidelijk droger worden. Opnieuw zien we in berggebieden amper zon, richting het flachland is de kans op een zonnestraaltje groter. In de lagere dalen, sowieso onder de 800 meter, kan de sneeuwval soms ook overgaan in natte sneeuw of regen. Tussen de 700 en 1100 meter blijft de sneeuw vochtig en daardoor super zwaar. Mogelijk dat bomen bezwijken onder het gewicht van de sneeuw. Hogerop is het vooral poeder. In de bergen staat in vergelijking tot de laatste dagen wel minder wind.

Maandag trekt een warmtefront over Oostenrijk. Opnieuw valt er van tijd tot tijd sneeuw. Geen grote hoeveelheden, tenminste met wat we gewend zijn. Het blijft bij 10 tot 15 centimeter. In de nacht naar dinsdag kan het opklaren en krimpt de wind. Lokaal komt het tot strenge nachtvorst.

Op de weerkaart hierboven zien we ook een koufront boven Schotland liggen. Deze komt dinsdag Oostenrijk met veel geweld binnen. Opnieuw volgen zware sneeuwbuien. Bij aanvang van het front kan het tot 1000 meter eerst regenen, maar al snel gaat de regen overal opnieuw over in sneeuwval.

Woensdag en donderdag staan in het teken van een nordstau. Het is flink koud met aanhoudende vorst tot in de dalen. Het sneeuwt beide dagen flink door en er kan boven op de bestaande laag 30 tot 80 centimeter sneeuw vallen.

Het weekend lijkt tijdelijk wat rustiger te verlopen. Ook op de lange termijn zien we terugkerende sneeuwfronten. We zijn er nog niet van af. We gaan richting een ongekend sneeuwjaar. Hierboven zien we de nieuwste sneeuwberekeningen van het GFS tot 15 januari. Zou er echt zoveel sneeuw vallen? Bizar…

Voorlopig in ieder geval geen sneeuwarmoede voor de Alpen in Oostenrijk. We gaan er van genieten. Maar wees ook voorzichtig op de weg en piste. Ga niet offpiste want het lawinegevaar is zeer groot.

Jeroen Elferink

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht