Vanmiddag sneeuwval, komende week nazomer


Sneeuwval, vandaag trekt een actief front met koude polaire lucht over Oostenrijk, hierdoor kan het op sommige plaatsen vanmiddag flink sneeuwen. Maar komende week volgt een drastische weersverbetering. Het azorenhoog bouwt momenteel een stevige uitloper richting Oostenrijk en zorgt later voor stabieler, droger en bovenal zonniger weer.


De dag begint nog in een groot deel van Oostenrijk droog, maar al snel volgt er neerslag vanuit het westen. Hier volgt intensieve neerslag waarbij wateroverlast mogelijk is. Maar ook in Oberösterreich, Kärnten en het westelijke Obersteiermark regent het ook flink door. In het oosten en zuidoosten verloopt de dag meest droog, hier valt het vandaag dus nog behoorlijk mee.


Tijdens de regen vanmiddag zakt de sneeuwgrens hard, meest naar 1800 of 1900 meter. Maar in een relatief klein gebied in het Tirolerunterland daalt de sneeuwgrens naar 1300 of 1200 meter. Dit komt doordat het dermate hard regent, dat de kou op hoogte met de neerslag makkelijker mee naar beneden komt. Dit fenomeen wordt neerslag-afkoeling of isothermie genoemd. Hiervoor moet ook maar weinig wind staan, zoals vandaag het geval is.

Hoeveel sneeuw kan er dan precies vallen? Dat is altijd een lastig gegeven zo direct na de zomer. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de bodem nog warm is, waardoor vooral de eerste hoeveelheid sneeuw die valt direct smelt. Ook is bij dit soort weer de sneeuw in de laatste 500 meter vrij nat. Boven de 2100 meter waar het sowieso vriest kan 40 tot 60cm sneeuw vallen. Hieronder zal minder vallen door de eerder genoemde factoren.

De regen- en sneeuwbuien blijven ook vanavond aanhouden, al verplaatst het zwaartepunt zich richting Oberösterreich.


Morgen herstelt het weerbeeld zich. Tijdens de ochtend zijn er nog veel restwolken maar in de middag is er ook ruimte voor de zon. Verspreid valt een bui, dit kan een pittige in het Burgenland zijn. De temperatuur stijgt naar 14 tot 19 graden. De nacht naar dinsdag verloopt helder waardoor lichte nachtvorst in de dalen mogelijk is.

De langere termijn brengt prachtig nazomerweer. We kunnen ons gaan verheugen op veel zon en perfecte temperaturen. Dinsdag al is er veel ruimte voor de zon. Woensdag kan er nog een buitje vallen. Maar daarna volgt top weer.


Dat wordt genieten!

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

CampingWelt Grote banner

 

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Hieronder een voorbeeld hoe dit op je mobiel eruit ziet.

Push berichten FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht