Sneeuwval opkomst in Oostenrijk!

Typische föhnstemming gisteren in het Brixental. Foto: Jeroen Elferink

Gisteren trok een föhnstorm over Oostenrijk en veroorzaakte op onder andere de Patscherkofel windstoten tot 138km/u. Daarbij waren de luchten woelig met maar beperkte ruimte voor de zon. Overigens was het wel flink mild met op veel plaatsen 15 tot 20 graden. Op ons station in Brixen bleef het net onder de 15.


Vandaag zien we dergelijke temperaturen nergens meer. Afgelopen nacht trok namelijk een koufront over (met vanaf 1800 meter verse sneeuw!). Vandaag ligt Oostenrijk precies tussen twee storingen in. Daardoor is er aardig wat ruimte voor de zon. Ook staat er minder wind dan gisteren. Eigenlijk is het een prima dag voor begin november. In de dalen ligt het tussen de 10 en 16 graden, op 2000 meter is het 2 graden.

Als we verder westwaarts kijken zien we in de toevoer een volgend golfend front. Achter dit front ligt ook nog eens koudere lucht. Deze is voor morgen en gaat voor sneeuwval zorgen.

Morgen is het de hele dag zwaar bewolkt en regenachtig. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 1500 meter aan de noordkant. Ten zuiden van de hoofdkam stroomt juist eerst nog zachtere lucht vanuit Italië binnen. Hier ligt de sneeuwgrens rond de 2100 meter. Later vanmiddag zakt de sneeuwgrens langzaam richting de 1400 á 1300 meter. Uiteindelijk kan er vanavond sneeuw tot 1200 meter vallen.


In totaal kan er in de bergen 20 tot 35 centimeter sneeuw vallen. Ook zie je goed de lokale uitschieters tot een halve meter of meer. Dit is zeker mogelijk, de potentie is er. Maar waar precies valt niet te zeggen. Als je je verheugt op 20 centimeter, dan is alles wat meer valt een mooie bonus.

Woensdag trekt de storing verder oostwaarts. Opklaringen bereiken Oostenrijk. Maar het is wel koel met ook in de laagste dalen temperaturen dik onder de 10 graden. Er volgt een dag met een afwisseling uit wolkenvelden, zonnige momenten en een enkele bui. Sneeuwgrens ligt rond de 1500 meter.


Donderdag ligt een zwak trekhoog boven Oostenrijk. Het is rustig en droog weer met redelijk wat ruimte voor de zon. In de loop van de middag volgt wel meer bewolking vanuit het westen. Perfect weer om te gaan skiën zoals op de gletsjer van Solden.

Veel onzekerheid is er nog voor de vrijdag. Een klein complex laagje lijkt Oostenrijk te gaan aandoen. De vraag is alleen nog even hoe.

Gisteren kwam de hoofdrun van het Europees model ECMWF met deze oplossing. Zware sneeuwval voor Vorarlberg en Tirol tot in de diepste dalen. Complete wintereinbruch dus. Maar het Amerikaanse NCEP moest daar maar weinig van weten. Overigens is het wel geinig om op site’s zoals Bergfex maar ook diverse geautomatiseerde weerapps de verwachting te zien. Gisteren namen veel van deze systemen de verwachting van het ECMWF 1 op 1 over.

Maar bij de nieuwste berekeningen zijn de scherpe kantjes eraf. De neerslag is ruim gehalveerd en de sneeuwgrens een stuk hoger. Met gemiddeld 1300 meter nog wel aan de lage kant. Maar niet tot in alle dalen.


En hierboven nog de laatste NCEP oplossing. Flink koud met een sneeuwgrens tot in de dalen. Maar er is geen neerslag van betekenis te bekennen. Sterker nog, NCEP gelooft meer in een zonniger scenario. Het laagje met neerslag trekt een stuk zuidelijk over Italië en Slovenië.

Kortom de vrijdag is nog onzeker. Het wordt in ieder geval lekker koud. Of het gaat sneeuwen is alleen nog de vraag. Weerapps en automatische sites zijn in ieder geval niet betrouwbaar en kunnen het beste worden genegeerd.  Voor de Sölden-gangers onder ons: geen zorgen het vriest op de gletsjer. Nu alleen afwachten wat dat kleine laagje gaat doen.

Ook na de vrijdag valt er helaas nog weinig zinnigs te zeggen.  Het is nog even afwachten.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht