Sneeuwval opkomst, maar verzachting ligt op de loer

Zell am See deze middag, het is zwaar bewolkt  en het vriest licht. Het meer begint langzaam steeds verder dicht te vriezen en al praktisch deze hele winter is Zell am See wit. Uit de grijze massa valt som een vlokje sneeuw, vanmorgen viel er bijvoorbeeld in het Brixental nog een paar centimeter zelfs. En morgenavond begint het aan de Noordkant serieuzer te sneeuwen, er is een leuk laagje opkomst!

Morgen lijkt veel op vandaag,  alleen is de lucht een tikje zachter van aard. In de Noordelijke delen kan er winters buitje vallen, waarbij de sneeuwgrens stijgt naar 600 meter. Verder is het zwaar bewolkt, bij een aantrekkende Westenwind voelt het soms wat kil.  Later op de dag neemt de bewolking verder toe en gaat het vanuit Voralberg sneeuwen.

Deze sneeuwval, veroorzaakt door een koufront, verspreidt zich morgenavond verder over Oostenrijk uit. Uiteindelijk gaat het in de nacht overal in heel Oostenrijk wel even sneeuwen. De sneeuw valt weer tot in de diepere dalen.

Maandag houdt de sneeuwval aan, in heel Oostenrijk kan het dus sneeuwen! Daarbij ligt het zwaartepunt in Tirol.  Wel loopt later in de middag sneeuwgrens wat op, naar 200 of 300 meter. Hierdoor kan de sneeuwval in het Donaudal eventjes overgaan in wat natte sneeuw of zelf regen.  Maar in 95% van Oostenrijk is het gewoon sneeuwval maandag.

In de nacht naar maandag wordt het langzaam droger, alleen in Tirol blijft de sneeuwval nog tot dinsdagochtend aanhouden. In totaal valt er van een dun laagje in het Oosten tot rond 15 of 20cm in het Westen. Uitschieters kunnen er in de staulagen zijn, tot 25 of zeer lokaal 30cm. Grootste kans hierop in Voralberg, Tirolerunterland en de Karawanken.  Een mooie laag die voor een heerlijke verfrissing zorgt.

Dinsdag breekt de zon weer door, terwijl onze storing die voor de sneeuwval zorgde doortrekt richting de Balkan. Uitzoomend naar het grote Europese toneel, zien we dat het stromingspatroon waar we al een tijdje mee te maken hebben (diepwinters, koud) aangetast gaat worden door een reusachtig lagedrukgebied op de Oceaan. De circulatie met diverse fronten en zachtere lucht begint opgang te komen.  Aan de verzachting die komt is niet onderuit te komen.

En na een nog een zéér koude nacht naar woensdag, met temperaturen tot -21C in de Inneralpine, komt toch echt de gevreesde verzachting…

Met waarschijnlijk donderdag een regen tot 1500 meter. Maar het is gelukkig nog even weg.

En de verzachting gaat waarschijnlijk niet van lange duur zijn, de meeste opties laten het vanaf 16 februari alweer dik vriezen op 1500 meter. Toch duimen we dat deze zachte prik nog verdwijnt.

We gaan het op de voet volgen, morgen kijken we er weer naar in een nieuw weerbericht.

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Reageer mee via Facebook

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De FANtastisch Oostenrijk nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit het FANtasche Oostenrijk. Je kunt deze mail een paar keer per maand verwachten.

* verplicht