Morgen sneeuwval, verder zacht en nat weekend

St, Johann in Tirol (foto: Roel Hilhorst)

Gisteren was het genieten van perfecte omstandigheden, het was rond nul en flink zonnig. Vandaag gaan we dit helaas niet meer meemaken want in de loop van de dag neemt de bewolking flink toe. Daarbij kan het tot 1600 meter hoogte een beetje dooien. Verder op zich een prima dag om te gaan skiën. Maar blijft dat ook zo?

Morgenochtend volgen er sneeuwbuien vanuit het Westen, de zwaarste buien met name aan de grens met Beieren. In de middag wordt het droger maar in staugebieden kan nog wat sneeuw vallen, al met al kan er tijdens deze periode een laag van 5 tot 10 centimeter bijvallen. Houdt daarbij rekening dat de sneeuwgrens pendelt tussen de 600 en 1000 meter, kortom in sommige dalen kan er ook natte sneeuw of regen vallen. Op de hogere pistes gelukkig sneeuwval, en deze zullen we hard nodig hebben.

En tja dan de vrijdag, we kunnen er niet meer omheen draaien. Het gaat helaas onherroepelijk gebeuren, de kerstvakantie begint ronduit slecht. De westelijke stroming (zonaal of WC/westcirculatie) komt goed opgang. Vanuit het Westen volgen na een droge ochtend regenbuien waarbij de sneeuwgrens stijgt naar 2200 meter. Daarbij staat een harde stormwind die soms uithaalt naar stoten over de 120km/u. Hierdoor zullen enkele skiliften ook moeten sluiten. Het is ronduit turbulent, zacht en nat. In het Inntal kan het met gunstige wind ruim 10 graden worden.

Zaterdag en zondag weinig verbetering, vooral de aankomstdag zaterdag verloopt nat en mild, de sneeuwgrens ligt onveranderd over de 2000 meter. Meer geluk voor de Zuidkant waar het langer droog blijft en het zelfs een beetje zonnig kan zijn. Zondag opnieuw regenbuien, maar de sneeuwgrens zakt gelukkig wel. Tijdens intense sneeuwval kan de sneeuwgrens wegzakken richting 1500 of zelfs 1300 meter. Een pleistertje op een grote wond. Naast neerslag speelt ook de wind nog altijd een rol, denk hierbij om windstoten over de 100km/u op de toppen.

Na het weekend is er nog altijd veel onzekerheid, de kans op sneeuwval met kerstmis is ten opzichte van gisteren een stukje kleiner geworden. Het staat helemaal open, hoe dan ook wordt het beter. Grote opties die veel kans maken zijn of een sterk hogedrukgebied met zonnig maar toch mild weer, of toch een stromingspatroon verandering met met een noordenwind en enkele sneeuwbuien. In ieder geval, het wordt beter en de kans dat we een herhaling krijgen met meer regen is klein.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...