Focus sneeuwval ligt vooral op Vorarlberg en Oost-Tirol


Gisteren was het in een groot deel van Oostenrijk prachtig herfst/winterweer. Ik zeg bewust óók winterweer want in de hogere dalen en op de bergen lag sneeuw. Het landschaap oogt daardoor niet echt meer herfstachtig. Maar vandaag is het mooie weer ingeruild voor onbestendiger weer. Een depressie trekt via Italië Oostenrijk binnen en brengt in het westen sneeuwval.

Verwachting van het AROME model, op dit moment het best scorende finemesh model in Europa.

Vandaag is het in heel Oostenrijk wisselend bewolkt. Alleen in het westen is het al zwaarder bewolkt. Deze vroege ochtend kan hier rondom de hoofdkam al wat sneeuw vallen. In Vorarlberg en Oost-Tirol zet de sneeuwval in de loop van de ochtend in. De sneeuwgrens zakt hier naar 1200 tot 700 meter.

Ten noorden van het Inntal en in het Tirolerunterland blijft het tot ver in de middag droog. Hier kan de zon soms ook nog doorbreken. Het systeem trekt namelijk westelijker dan eerst gedacht. Verder oostwaarts blijft het zelfs de hele dag droog. De nevel die in sommige delen hangt kan hier de hele dag blijven hangen. Al met al best grote verschillen binnen Oostenrijk.


Als we kijken naar de accumulatieve sneeuwval van het Europees model, dan zien we dat sneeuwval vooral focussed op Vorarlberg en Oost-Tirol. In totaal kan 10 tot 20 centimeter in Vorarlberg vallen en een halve meter in Oost-Tirol.

Voor Sölden: vanmorgen vroeg eerst nog meest droge condities, met name in het dal. In de loop van de ochtend volgt intensiverende sneeuwval. Op de bergtoppen staat een vrij krachtige zuidenwind welke voor sneeuwjachten kan zorgen. Het gaat niet de hele dag door sneeuwen, want in de loop van de middag volgen ook drogere perioden. Misschien dat we in de middag zelfs kort de zon nog te zien krijgen. In totaal valt er circa 5 centimeter in het dal tot 20 á 25 centimeter op de gletsjer. Vergeet niet de sneeuwkettingen mee te nemen als je de gletsjer oprijdt. Hou er rekening mee dat de weg naar de gletsjer mogelijk sluit.


Morgen volgt in heel Oostenrijk vriendelijker weer. Tijdens de ochtend kan er nog een laatste wintersebui vallen. De sneeuwgrens ligt rond de 1000 meter. Tijdens de middag wint de zon terrein en is het perfect doe weer.

Voor Sölden: Tijdens de ochtend nog enige restbewolking met een sneeuwvlokje, deze lijkt in de loop van de ochtend op te lossen. De middag brengt een afwisseling van wolkenvelden en enige zonnige momenten. Het is fris met temperaturen rond de -10 op de top van de gletsjer. Goed aankleden dus.


Zondag krijgt de zon nog meer ruimte. Een rug van het azorenhoog ligt over Oostenrijk en houdt storingen op enige afstand.


Begin volgende week is het dan prima weer voor midden november. Op wat mist of nevel na schijnt de zon flink. Halverwege volgende week neemt de kans op nieuwe storingen toe.

Jeroen Elferink

Weerstation FANtastisch Oostenrijk live

Colada Sport2000 banner

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...