Sneeuwwaarschuwing: extreem veel sneeuw verwacht!

Sneeuwwaarschuwing, vandaag zijn we begonnen aan de volgende sneeuwdump van deze maand. November 2019 lijkt ronduit sneeuwrijk te verlopen. Ook de komende dagen wordt veel sneeuw verwacht. In Oost-Tirol zullen records worden verbroken want volgens de laatste modelberekeningen kan hier deze week 2 of 3 meter sneeuw vallen. Lokaal zelfs meer.


Vandaag start de dag zwaar bewolkt in heel Oostenrijk. Al snel volgen regen en sneeuwval. In de ochtend is de neerslag nog niet heel intensief waardoor de sneeuwgrens pendelt tussen de 1000 en 1500 meter. Vanmiddag intensiveert de neerslag vanuit het zuiden en zal de sneeuwgrens langzaam zakken naar 1200 tot 700 meter. De 700 meter ten noorden van de hoofdkam.


Vooral vanavond en vannacht is de sneeuwval van tijd tot tijd zwaar. De sneeuwgrens zakt daarom overal tot onder de 1000 meter. Vele dalen zullen wit kleuren. Daarnaast stijgt de kans op lawines fors. De zwaarste sneeuwval is weggelegd voor Oost-Tirol. Hier kan een intensiteit van 5 cm per uur worden bereikt.

Ook morgen zet de sneeuwval de hele dag door. De lucht koelt steeds verder af waardoor de sneeuwgrens zakt naar 800 meter in Oost-Tirol en 400 meter ten noorden van de hoofdkam. Morgen is een ronduit slechte dag met slechte zichten. Uitzondering op deze situatie vormen Vorarlberg en het Tiroleroberland.


Pas donderdagochtend stopt het met sneeuwen in Oost-Tirol. Het is ook daarom dat de lokale weerdiensten al flink waarschuwt. Donderdag is het tijdelijk rustiger met een zwakke tot matige föhn aan de noordkant. Maar vrijdag gaat de dump weer verder.


De stuwing in vooral Oost-Tirol blijft doorzetten. Helaas stijgt de sneeuwgrens dan wel weer naar 1700 meter. Ook zaterdag wordt langdurige en intensieve sneeuwval verwacht in deze regio.


Uiteindelijk zijn dit dan de verse sneeuwhoeveelheden vanaf een metertje of 1500. Bizar veel! Ruim 3 meter sneeuw in 5 dagen behoort dus tot de mogelijkheid.

We gaan deze situatie op de voet volgen. Extreem is het zeker en een Sneeuwwaarschuwing is dan ook zeker op zijn plaats.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...