Snelweg A12 IG-L discussie over maximum snelheid 100 km/u

IG L Inntal A12 IG-L

Snelweg A12 IG-L discussie over maximum snelheid 100 km/u

Je hebt het allemaal wel eens gezien boven de snelweg in Oostenrijk als je in het Inntal rijdt (A12) of bij Salzburg (A10) De Letter IG-L.

Wat is dat eigenlijk?

Wet ter beheersing van luchtverontreiniging (IG-L)

Deze wet maakt het mogelijk dat er een snelheidslimiet wordt ingevoerd als een bepaalde limiet voor verontreinigende stoffen wordt overschreden. Momenteel geldt er op delen van de A12 en A13 in Tirol een snelheidslimiet van 100 km/u. De wet vormt ook de basis voor nachtelijke rijverboden en sectorale rijverboden voor vrachtwagens.

Nu is er in Salzburg al een discussie los gebarsten maar Tirol doet ook mee…

Provinciaal raadslid Zumtobel wil het bij 100 houden

René Zumtobel (SPÖ) sprak zich zondag uit voor het behoud van de IG Luft “Hundred”. De snelheidslimiet levert een belangrijke bijdrage aan de luchtkwaliteit in Tirol. Als de regelgeving zou worden opgeheven, zouden de niveaus van verontreinigende stoffen weer stijgen, betoogde Zumtobel.

Na de aangekondigde afschaffing van de “Luft-Hunderter” in Salzburg wordt ook in Tirol gesproken over de snelheidslimiet op de snelwegen – Frans Hörl roept op tot het beëindigen van de “Luft-Hunderter” op de A12.

Minister van Transport René Zumtobel reageerde zondag hierop en verdedigde de luchtkwaliteitsmaatregel. Het is verheugend dat de grenswaarden voor schadelijke stoffen door het tempolimiet 100  wordt onderschreden, zegt Zumtobel.

IG-L regelt ook andere verkeersmaatregelen

“Maar één ding is ook duidelijk, als we dit opheffen, zou dit onmiddellijk weer het tegenovergestelde effect hebben. We zouden de grenswaarden duidelijk overschrijden en dat willen we niet”, betoogde Zumtobel.

De “Luft-Hunderter” is slechts een deel van de verkeersmaatregelen in Tirol. “Dat betekent dat degene die deze maatregel opheft ook het nachtrijverbod zal opheffen.” Dat is uitgesloten, legde hij uit. We hebben het dan over maatregelen die zijn ingevoerd voor Zwaar verkeer (vrachtauto’s)

De WHO en de EU willen strengere limieten voor verontreinigende stoffen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie bevelen aanzienlijk strengere grenswaarden voor luchtverontreinigende stoffen aan dan voorheen werden toegepast. De EU kondigde de doelstelling ongeveer een jaar geleden aan, de Commissie wil de jaarlijkse grenswaarden voor fijn stof aanzienlijk verlagen. “Het zou onverstandig zijn als we nu iets zouden afschaffen dat over een paar jaar misschien weer wordt verlaagd”, aldus Zumtobel.

Fritz Gurgiser, voorzitter van het Oostenrijk-Tirol Transit Forum, eist dat Oostenrijk zelfstandig de grenswaarden verlaagt. Op een uniforme EU-regelgeving hoef je niet te wachten, zegt Gurgiser.

We blijven het volgen…

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...