Is snowfarming schadelijk voor het milieu?

Afgelopen weekend ging het skigebied van Kitzbühel voor de 5e keer op rij al half oktober open. Opnieuw waren wij daarbij, en in het verleden hebben wij al eens geschreven over de methode die ze hier gebruiken. Namelijk snowfarming, het opslaan en hergebruiken van ‘oude’ sneeuw om zo sneeuwarmoede te voorkomen, of zoals in Kitzbühel, het seizoen vroeger te laten beginnen.

De betreffende skipiste in Kitzbuhel

Echter dit jaar heeft de opening veel stof doen opwaaien. De opening van Kitzbühel viel toevallig samen met warm weer, waarbij temperatuurrecords sneuvelde. Veel lezers vroegen zich af of wat Kitzbühel doet wel goed voor het milieu is. Waarbij zich enkele personen nogal verbitterd reageerde op artikelen van ons. Daarom willen we graag antwoord geven op de vraag: Is snowfarming schadelijk voor het milieu?

Snowfarming is geen kunstsneeuw

Laten we eerst even een misverstand uit de wereld helpen. Sneeuw dat gewonnen wordt door snowfarming is geen kunstsneeuw maar sneeuw uit het vorig winterseizoen. Het is sneeuw dat door middel van isolerende dekens en thermische zeilen bewaard en geconserveerd wordt. Door de nieuwste technieken blijft na een warme zomer tot ruim 80 procent van de sneeuw bewaard. Het kost geen stroom en het is in feite dus recyclen van materie die de natuur al eerder gegeven heeft. Deze conserveer techniek wordt tegenwoordig ook vaak gebruikt om gletsjers tegen de zomerzon te beschermen.

Kitzsteinhorn snowfarming

Zelfde techniek als snowfarming, maar dan om de gletsjer van de Kitzsteinhorn in Kaprun te beschermen (archieffoto)

Kunstsneeuw is daarentegen ter plekke opgespoten sneeuw. Door middel van hogedruk-achtige constructies. Hierbij wordt weliswaar veel stroom gebruikt, maar tegelijkertijd ook water. Hierbij gaat het natuurlijk niet om drinkwater, maar water dat in de loop van de zomer is opgespaard door middel van (stuw)meertjes. Het is eigenlijk een soort korte onderbreking of terugkoppeling in de natuurlijke waterkringloop. Water dat er anders dus ook al zou zijn, maar later zijn kringloop afmaakt als de kunstsneeuw smelt.

Ellmau sneeuwkanonnen

Een sneeuwkanon in werking in Ellmau (archieffoto)

Snowfarming is dus niet het zelfde als kunstsneeuw, er wordt geen stroom gebruikt bij de maak/conservering ervan en het is dus 100 procent recyclen van sneeuw.

Maar dan moet het toch wel niet goed zijn voor de Alpenweide’s?

Na argumenten zoals energie- of waterverbruik, hoor je ook vaak argumenten zoals: ‘het zou wel niet goed zijn voor de Alpenweide’s’. Loslatend of het nou om kunstsneeuw, gerecycled sneeuw via snowfarming of 100% natuursneeuw gaat. We hebben het hier over sneeuw dat samengeperst is door pistenbully’s. Sneeuw waar de zuurstof is uitgedrukt en dus compacter en harder op de ondergrond ligt dan buiten de piste. Hier zijn een aantal studies naar geweest en de resultaten van oa. het ZAMG en een paar andere natuurbeschermende instanties zijn opvallend.

Sneeuw dat samengedrukt wordt blijft langer in het voorjaar liggen, waardoor het ook langer duurt voordat het gras weer kan groeien. Ook kan de ondergrond in de eerste week na dooi nog lang drassig en modderig blijven, maar dit is afhankelijk van hoogte en ondergrond. Het geldt dan ook vooral voor piste’s die onder de Alpiene zone liggen (onder de 2200 meter). Maar na steekproeven in de loop van het groeiseizoen is gebleken dat de kruiden die voorkomen op de Almen in bredere en grote getallen voorkwamen op het piste deel (aangedrukt door pistenbully’s) dan op het niet piste deel. Dit effect kwam nog eens 1,5 tot 2 keer versterkt voor op piste’s die door kunstsneeuw bespoten waren.

Wat bleek, doordat de sneeuw compacter wordt gemaakt (en kunstsneeuw van origine compacter is) bleef de onderlaag en de bodem beter beschermt door abiotische factoren van buitenaf. Denk hierbij aan harde schrale winden, vorst, tijdelijke warmte uitbraken en neerslag. Het functioneert als een bescherm- of isoleerdeken.

Kruiden die onder een piste groeien blijven beter beschermd tegen de extremen in de winter (archieffoto)

Maar er zijn tegenwoordig zoveel skipiste’s, dat kan toch ook niet goed zijn?

Beetje van het onderwerp snowfarming af, maar ook dit is een vaak gehoord argument tegen kunstmatige sneeuw al dan niet piste’s/wintersportgebieden. Natuurlijk liegt het er niet om. Skigebieden groeien tegenwoordig als kool, gebieden breiden uit en fuseren. Het gaat er soms snel aan toe. Totale skigebieden kunnen soms in 5 jaar flink verandert zijn. Toch valt het mee als we naar de cijfers kijken, want als we al het landgebruik in Oostenrijk bij elkaar optellen is slechts 2 procent in gebruik voor skipiste’s al dan niet liften. Ter vergelijking, 18,5 procent in Oostenrijk is bebouwd en natuurpark Hohe Tauern bevat ruim 5 procent van totale landgebruik in Oostenrijk. In theoretisch perspectief is de kans dat je in een stad of natuurpark staat in Oostenrijk groter dan op een piste.

Daarbij moet ook gezegd worden dat veel skigebieden investeren in duurzame energie zoals zonnepanelen, in Brixen im Thale draait komende winter voor het 10e seizoen al een sleeplift puur op zonne-energie.

Kitzbühel Resterkogel Sneeuwdepot

Betreffende sneeuwdepot op de Restehohe (afgelopen mei)

Kortom we kunnen concluderen dat snowfarming via dergelijke sneeuwdepots zoals hierboven op de Resterhohe helemaal niet zo schadelijk voor het milieu zijn. Sterker nog, we hebben zelfs de voordelen benoemd. Het kost geen stroom, geen extra water en het is puur recyclen. Natuurlijk blijft het wel een raar gezicht in een nog verder groen landschap en natuurlijk hebben we een pistenbully nodig die de piste uitrolt en prepareert. Maar deze kosten/uitstoot komen bij lange na niet uit bij andere vormen van ‘kunstmatige’ wintersport. En dan de reis vanuit de Lage landen richting de Alpen nog niet meegerekend.

Afsluitend: Snowfarming kon wel eens de toekomst worden van duurzaam wintersporten, waarbij we meer gebruik maken van recyclen en alsnog een wintersport hebben die sneeuwzeker is.

(Litatuur: ZAMG, AD, snowsoftware, vrije online bibliotheek Universiteit Innsbruck, NOAA en de Bostalas)

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht