Soms pittige sneeuwval met zwabberende sneeuwvalgrens

Caravan sneeuwscheppen Brixen im Thale

WEERBERICHT: Soms pittige sneeuwval met zwabberende sneeuwvalgrens

Het is en blijft onbestendig in de Alpen. Het is een komen en gaan van neerslagzones en soms schiet de sneeuwvalgrens flink omhoog om daarna weer naar beneden te donderen. Laten we naar de details kijken

ZATERDAG:

Vanuit het westen neemt de bewolking in de loop van de ochtend al toe op nadering van een warmtefront. Het gaat al snel regenen en sneeuwen en de sneeuwvalgrens zal in 1e instantie rond de 1500 meter liggen.

Het warmtefront komt in de ochtend over. Omdat de grond nog behoorlijk onderkoeld is moet men rekening houden met gladde wegen omdat de regen wel eens kan gaan bevriezen op het moment dat het de koude grond raakt. Al snel wordt het warmtefront opgeslokt door de koudere lucht.

In de loop van de avond trekt het achterliggende koufront over en zal de sneeuwvalgrens weer dalen. Uiteindelijk zal het dan boven de 600 meter weer wit worden. De meeste neerslag zal neerdalen in het westen en aan de noordkant van de Alpenboog. Het zuidoosten van Oostenrijk blijft veelal droog en er kan zelfs een streepje zon tevoorschijn komen in het uiterste zuidoosten.

Er staat echter wel een flinke wind uit het westen doordat de lijnen van gelijke luchtdruk dicht bij elkaar liggen. Daardoor wordt het erg onaangenaam. De vorstgrens ligt rond  de 2000 meter en zelfs iets hoger zodra het warmtefront z’n piek bereikt. Daarna, zo na de middag, keldert de temperatuur enorm.

ZONDAG:

Nog steeds is het wisselvallig maar wel een stuk kouder. De sneeuw is inmiddels doorgetrokken richting het zuidoosten en met name Karinthië en de zuidelijke Steiermark zullen in de sneeuwlinie liggen. De wind is wel afgenomen en komt uit eenlopende richtingen.

Het is echter wel een stuk kouder dan voorheen met temperaturen op 3000 meter die richting de -15°C gaan. Op zo’n 1400 meter in de vrije atmosfeer is het  rond -5°c

DE VERDERE VOORUITZICHTEN:

Tot en met dinsdag blijft het sowieso koud en onbestendig met elke dag kans op sneeuw. Het zullen geen grote hoeveelheden zijn maar soms is een cosmetisch laagje voldoende om alles weer een beetje op te frissen.  Na dinsdag loopt de temperatuur weer iets op maar neemt het neerslag signaal ook enigszins af. Pas tegen het einde van de week neemt de onzekerheid erg toe.

Fijn weekend

Ronaldo

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×