Spannende donderdag veel sneeuw of …

Westendorf

Spannende donderdag veel sneeuw of …

De afgelopen 24 uur is er met regelmaat veel sneeuw gevallen aan de noordkant. Deze ochtend is het lange tijd droog maar vandaag volgt vanuit het westen een nieuwe sneeuwstoring. Eerst schijnt de zon nog enige tijd maar in de loop van de dag volgen vanuit Duitsland enkele stevige sneeuwbuien. De aangevoerde lucht wordt ten opzichte van de voorgaande dagen wel langzaam iets milder en in de lage delen van Vorarlberg kan ook natte sneeuw vallen. Op 2000 meter ligt het kwik rond -9. Daarbij opnieuw veel wind.

Weerkaart voor vanmiddag, terwijl koude lucht nog over Oostenrijk ligt een dubbele warmtefront klaar ten westen

Spannende donderdag

De sneeuwbuien van vandaag gaan komende nacht langzaam over in frontale sneeuwval/neerslag gekoppeld aan een warmtefront. De sneeuwval die eerst stormachtig viel en niet snel wou hechten gaat nu aan alles plakken. Mooie plaatjes zullen volgen maar ondertussen stijgt de sneeuwgrens ook. In de loop van de ochtend stijgt de sneeuwgrens naar 600 tot 1000 meter. Uiteindelijk gaat het in de middag vrijwel overal flink regenen tot 1500 meter. Hoe dit precies gaat verlopen is per dal verschillend. Hierbij gaat vooral de wind een grote rol spelen. Er zullen dus dalen zijn die de hele dag dikke sneeuwvlokken houden, terwijl een dal ernaast al de hele middag in de regen zit. Een verdere aanduiding is in deze situaties helaas onmogelijk.

Hoe dan ook eindigt de dag met regen tot 1500 meter, daar komen we echt niet onderuit. Daar boven juist veel verse sneeuw aan de noordkant, en dat is natuurlijk top voor de hogere skipistes.

Is dit morgen lange tijd het beeld in een deel van Oostenrijk? Of start de regen al vroeg

Na de donderdag volgt een natte vrijdag. Oostenrijk ligt dan in een zogeheten warmtefront-sector. Het is mild en er vallen enkele flinke regenbuien tot 1700 meter. Daarbij staat een stormachtige westenwind, die in de bergen orkaankracht kan aantikken. Gelukkig volgt zaterdag het koufront gekoppeld aan dit systeem en daalt de sneeuwgrens weer snel tot dal niveau. Spannend allemaal, maar ook onzeker. We gaan het volgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

SneeuwkettingenWinkel Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...