Spannende maandag: bak warmwater?

We zien momenteel een vervelende verschuiving op de weerkaarten! Een golflaagje welke eerst duidelijk ten noorden van Oostenrijk voorbij zou trekken zit momenteel een stuk zuidelijker in de berekeningen. Dat heeft nogal gevolgen voor de zondag en maandag. Daar waar we eerst zonnige dagen zagen zien we nu helaas regen (en de zon opgeschoven naar Zwitserland). Maar voordat het zover is krijgen we eerst nog een mooie zaterdag.

Vandaag beginnen we met veel bewolking en uit deze bewolking valt deze ochtend wat regen of sneeuw. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 400 en 800 meter. Later deze ochtend wordt het droger en volgen opklaringen. Vanmiddag kan de zon vooral in Vorarlberg, Tirol en Karinthië goed doorbreken. Met het zonnetje erbij kan het in enkele lagere dalen nog 8 tot 12 graden worden, op 2000 meter vriest het 7 graden.

Vanavond en vannacht stroomt op grotere hoogte zachte lucht binnen, maar dankzij een inversie vriest het in de meeste dalen. Met weinig wind ligt het minimum in de meeste dalen tussen de -1 en -6 graden.

Morgen, zaterdag, volgt een droomdag. De wisseldag is ook een perfecte skidag, zeker de moeite waard om of langer te blijven of eerder te komen. Met veel zon in de bergen is het genieten. Wel is het zacht met middagtemperaturen in de dubbele cijfers. Op 1500 meter is het 8 graden. Hoger in de bergen staat wel een vlagerige westenwind. TIP: Ga vooral in de ochtend skiën, en ga in de middag lekker in het zonnetje zitten. De pistes aan de zuidkant zullen tijdens de middag pappig worden.

Zondag en maandag volgen spannende weerkaarten. Daar waar het eerst mooi weer leek te worden, blijkt het hogedrukgebied nu niet sterk genoeg om een golflaagje tegen te houden. Dikke frontogenese in de loop van zondag met het ontstaan van een afgesplitst lagedrukgebiedje boven centraal Europa. Dat heeft helaas nadelige gevolgen voor Oostenrijk!

Nou zit er wel wat verschil in de modellen…

GFS


ECMWF

Beide modellen komen in loop van de zondag en maandagochtend met langdurige neerslag. Alleen de sneeuwgrens schommelt in de berekeningen. In dit geval is het ECMWF een stuk positiever met een lagere sneeuwgrens. Maar er moet serieus rekening worden gehouden met langdurige regen tot 2000 meter in oa Tirol en Vorarlberg… Laten we hopen dat dit niet gebeurd.


Uiteindelijk als het front door is getrokken richting Oost-Europa komen we toch weer onder invloed van het hoog. Hoe dan ook komen we in zachte lucht terecht met opnieuw hoge temperaturen voor februari. Maar met veel zon op dinsdag is het wel genieten. Opnieuw is onze tip: ga lekker vroeg skien en geniet in de middag van de zon.

Woensdag volgt een afkoeling, wellicht met een sneeuwrijkere periode. Dat belooft veel goeds. Meer daarover morgen in het weerbericht van Ronaldo.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...