Na sneeuwval volgt een stabiel hogedrukgebied

Sölden vanmorgen vroeg


Na sneeuwval volgt een stabiel hogedrukgebied

Momenteel is er van een stabiel hogedrukgebied nog geen sprake want er ligt een actieve storing over het westen van Oostenrijk. In Vorarlberg en Tirol maar ook het westen van Karinthië regent en sneeuwt het nu soms flink. Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1400 meter, lokaal valt de sneeuw zelfs tot 1100 meter zoals in het Ötztal. Op de meeste plaatsen is een centimeter of 10 gevallen, maar in de gebieden rondom het Ötztal is flink meer gevallen. Deze ochtend worden er meldingen gegeven van 30 tot 40 centimeter in dit gebied. Goed nieuws voor de skigebieden hier zoals Solden of Stubai.

Richting het oosten en noordoosten is het een stuk droger. Met het wegtrekken van de storing vanmiddag wordt het overal droog en wisselen wolkenvelden en enkele opklaringen elkaar af. Daarbij ligt de vorstgrens rond de 1600 meter en vriest het enkele graden op 2500 meter. In de meeste dalen ligt het kwik rond de 7 of 8 graden. Maar met een aantrekkende oostenwind kan het soms wat guur aanvoelen. Komende avond en nacht klaart het breder op en kan het enkele graden vriezen.

Een stabiel hogedrukgebied boven Oost-Europa

Morgen zien we een groot stabiel hogedrukgebied ontstaan boven Oost-Europa. In Oostenrijk zorgt dit voor een continentale zuidoost stroming. Relatief droge maar ook koele lucht wordt aangevoerd. Daarmee volgt kaiserwetter in met name de berggebieden aan de noordkant. De lucht is veelal strak blauw bij een vorstgrens van 1700 meter. Het wordt maximaal een graad of 10. Tegelijkertijd ontstaat er ook een typische inversie die voor lage wolkenvelden in het oosten en zuiden zorgen. Kortom hier is absoluut geen sprake van kaiserwetter met grijze luchten.

Dinsdag breekt op meer plaatsen de zon door, al blijft de zon het moeilijk houden in Karinthië en Stiermarken. Maar vanaf Vorarlberg tot Salzburg is het wel opnieuw kaiserwetter met blauwe luchten en veel zon.


Vanaf woensdag wordt de prognose nog wat onzeker. Het stabiele hogedrukgebied boven Oost-Europa lost op en een nieuw stabiel hogedrukgebied vormt zich voor de kust van Frankrijk. Tegelijkertijd trekken er over Noord Europa storingen. Hierdoor ontstaat er een noordwestelijke stroming met waarschijnlijk een tweedeling binnen Oostenrijk. Want in Vorarlberg en Karinthië schijnt de zon veelal maar in Nieder- en Oberosterreich volgen restanten van storingen met sneeuw of regen. Echter waar de scheidingslijn tussen het mooiere en slechtere weer komt is nog even de vraag.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Chaletnl-banner-900x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...