Stabiel zomerweer aanzet, vrijdag 30 graden?

Ja de titel is juist hoor. Medio april en het lijkt wel zomer in een groot deel van Europa, met dit jaar temperaturen die vooral in de Alpen wel 30 tot 40 graden hoger liggen dan medio april 2017! Een stabiel hogedrukgebied met de kern boven Duitsland veroorzaakt dit fraaie weer. Het hoog vult zich letterlijk op met warme lucht afkomstig uit de Sahara.

Ook morgen is het zonnig met hoge temperaturen. De temperatuur loopt uiteen van 23 graden in het Noorden tot 25 of 26 graden in de lagere dalen en stedelijk gebieden. Op 1500 meter wordt het een graad of 16. Met weinig wind en heldere condities verloopt op de avond mooi en zelfs een beetje zwoel.

Vrijdag wordt de warmste dag, de lucht is nog steeds brandschoon. Hooguit een enkele sluierwolkje later op de dag in Voralberg.

En kijk eens naar die temperaturen. Op uitgebreide schaal wordt het zomers warm met temperaturen rond of boven de 25 graden. In Voralberg, Tirol en het Salzburgerland vinden we de hoogste temperaturen, hier loopt het kwik in de namiddag op richting de 28 of 29 graden! Bij een zwak föhn-windje kan het zomaar in het Rhein- of Inntal 30 graden worden. En als we hier de 30 niet halen, is er nog eens kans voor het stedelijk gebied van Salzburg. Dit zijn werkelijk ongekende waarde voor april. Op 1500 meter wordt een graad of 18. Prachtig zomerweer dus.

Toenemende onweersneigingen

Tijdens het weekend blijf het zonnig en zomers, de temperaturen liggen rond de 25 graden. Maar zowel zaterdagmiddag als zondagmiddag neemt de kans op een enkele onweersbui toe.

Vooral langs de noordkant (Voralberg tot Niederösterreich) van de Oostenrijkse Alpen zijn gevoelig voor enkele onweersbuien. Tijdens buien is er kans op hagel, onweer en wateroverlast. Omdat er maar weinig stroming in de lucht zit kunnen er grote neerslaghoeveelheden vallen. Maar hierdoor krijgen de buien ook een plaatselijk karakter. Ondanks deze buien is en blijft het in een groot deel van Oostenrijk gewoon ongestoord zomers.

De nieuwe week brengt een geleidelijke overgang naar een meer wisselvallig weerbeeld. In de eerste helft van de nieuwe week blijft het nog zomers warm, maar later in de week volgt er toch een afkoeling. Hoever het afkoelt valt nog niet te zeggen. De modellen hebben moeite met de situatie. Gedacht moet worden naar waarden die normaal tot onder normaal zijn voor eind april. Enkele berekeningen laten zelfs een abrupte afkoeling zien met sneeuwval tot 1500 meter. Maar dit alles is nog onzeker.

Geniet van de warmte!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...