VIDEO Stefans bezoek aan Skischoen op Maat

Sport 2000 Skischoen op maat 

VIDEO Stefan ’s bezoek aan Skischoen op Maat

Op vrijdag 1 maart 2019 was de dag aangebroken dat ik van mijn skischoen fobie af ben gekomen en ik ga ook nergens anders meer naar toe.

Ik heb namelijk al duizenden euro’s uitgegeven aan skischoenen en al heel veel frustraties op de pistes ervaren als ik opnieuw problemen kreeg met meerdere problemen aan mijn voeten tijdens het skiën. Deze problemen variëren van koude voeten tot volledig verkrampte voeten, waarbij ik zelfs mijn skischoenen op de piste heb uitgetrokken.

Veel mensen hebben deze problemen, maar ook heel veel mensen niet en waardoor komt dit nu, waarom heb ik steeds last van mijn voeten en iemand anders helemaal niet? Dit verschil zit hem in het algemeen in de maat schoenen die mensen aanschaffen. Skischoenen worden vaak te groot gekocht, wat natuurlijk inhoud dat de skischoenen eigenlijk niet zullen knellen.

Als ik naar mijzelf kijk, ben ik een sportieve skiër die graag radicale korte slalom carve bochten maakt op mijn slalom race carve ski’s. Door mijn skistijl komt er dus veel kracht op mijn benen en voeten te staan en dan wil ik natuurlijk niet hebben dat als ik een bocht inzet eerst mijn voeten in mijn schoenen verschuiven. Ik noem het dweilen in mijn schoenen als dat gebeurt.

Doordat ik zo vaak problemen met mijn voeten heb in skischoenen, heb ik al diverse merken skischoenen geprobeer. Eigenlijk kon maar één skischoen aan al mijn wensen voldoen en dat was de Atomic Foam skischoen. Dit was een skischoen van Atomic, met een binnen schoen waar foam ingespoten werd om de perfecte pasvorm te creëren.

Sport 2000 Skischoen op maat

Iedere voet is verschillend, maar skischoenen worden allemaal op een leest gemaakt die de gemiddelde voetvorm het dichts benadert. Hierdoor zullen er ruimtes ontstaan op plekken in de schoen die eigenlijk opgevuld zouden moeten worden om zo de optimale pasvorm en stevigheid en stabiliteit te verkrijgen. En daar is de foam binnenschoen de optimale oplossing voor.

Helaas is dit type foamschoen niet makkelijk te verkrijgen en zijn er ook maar weinig wintersport speciaal zaken die deze foamtechniek nog beheersen en uitvoeren. Via FANtastischoostenrijk.nl ben ik aan het adres gekomen van Van den Berg Sport in Driebergen en op het advies van Eric heb ik een afspraak gemaakt om door een expert naar mijn voetprobleem te laten kijken. Een afspraak maken is wel een must, omdat het opmeten van voeten een tijdrovende klus is die goed uitgevoerd moet worden en waar het bij de gemiddelde wintersportzaak dus eigenlijk al mis gaat in veel gevallen.

In Driebergen is het mogelijk om skischoenen te laten foamen en wat ik van Gert van den Berg begreep i, dat er eigenlijk maar 5 locaties zijn binnen Nederland waar je daadwerkelijk nog schoenen kan laten foamen (wellicht nu meer maar dat weet ik niet). Tijdens mijn bezoek in Driebergen had ik het geluk dat bij een klant een paar skischoenen werden gefoamed waarvan ik beelden heb gemaakt.

Skischoen op Maat Sport2000 Driebergen

Om mijn voeten in kaart te brengen zijn er diverse metingen en tests uitgevoerd om te bepalen wat voor type en merk skischoen geschikt is voor mijn voeten. Ik heb speciale sokken aangekregen waarna ik op een scanner moest staan. Daarna is een soort kleine robot rondom mijn benen gedraaid, waarbij mijn voeten en onderbenen volledig in kaart werden gebracht. En dan kom je dus voor verrassingen te staan die ik niet wist over mijn eigen voeten en de afwijkingen tussen mijn beide voeten. Na deze meting ben ik op een glasplaat gezet met daaronder een spiegel om de zool- en teendruk zichtbaar te maken. Daarna is de juiste schoenmaat bepaald en aan de hand van al deze gegevens is bepaald welk type en merk skischoen geschikt is voor mijn type voet.

Aangezien Gert van den Berg podoloog is en dus gespecialiseerd is in voeten en bijbehorende problemen, kan hij dus goed bepalen wat het beste is voor de betreffende persoon.

Sport2000 Van den Berg Skischoen op Maat

Nadat ik diverse skischoenen heb geprobeerd, zijn we begonnen met het aanmeten van op maat gemaakt inlegzolen. Waarom inlegzolen zou je denken, dat leg ik uit. Veel mensen hebben last van koude voeten in skischoenen, ook ik. Dit wordt vaak veroorzaakt door het zogenaamde klauwen in de schoenen, oftewel het naar grip zoeken in de skischoen door de tenen te buigen. Dit buigen van de tenen (klauwen) veroorzaakt een verstoorde bloedtoevoer in de voeten, wat dus koude voeten tot gevolg kan hebben. Ook hier geldt dat alle skischoenen worden gemaakt op een leest die op het gemiddelde van de voetvorm  is gebaseerd. De standaard geleverde zooltjes in de skischoen hebben dus eigenlijk weinig tot geen voetbed. Vandaar de op maat gemaakte zooltjes om ervoor te zorgen dat als je in je skischoenen staat de gehele voetzool contact heeft en de druk gelijkmatig is verdeeld onder de voet om een goede stabiele bloedstroom te stimuleren.

Deze op maat gemaakt zooltjes worden verwarmd in een oven, zodat deze soepel worden. In de tussentijd dat de zooltjes verwarmd worden, ben ik op een apparaat gezet waarbij je voeten wegzakken in een soort van gel kussen. Nadat je voeten zijn weggezakt in het gelkussen wordt het gestabiliseerd, zodat de voetafdruk vastgelegd is in de gel. Als de zooltjes op temperatuur zijn en dus soepel, worden deze in het gelkussen gelegd. Daarna moest ik op de zooltjes gaan staan, zodat deze de vorm van mijn voetzolen aan gaan nemen. Na vijf minuten zijn de zooltjes afgekoeld en hebben ze de vorm van mijn voetzolen aan genomen. Daarna worden de zolen in een soort koelkast verder afgekoel, waarna ze op de juiste lengte maat worden gemaakt.

Doordat mijn maat foam binnenschoen niet meer voorradig was tijdens mijn bezoek, hebben we besloten dat ik nu eerst mijn nieuwe inlegzolen ga proberen met mijn nieuwe skischoenen en mocht dit toch weer problemen geven, dan maak ik een nieuwe afspraak om nieuwe binnen schoenen te laten foamen.

Sport2000 Van den Berg Skischoen op Maat

Hoe dit foamen in zijn werk gaat, is te zien in bijgevoegd overzichtsfilmpje. Al met al een hele gebeurtenis, maar wil je pijnvrij skiën, dan is het juiste schoeisel van groot belang. Ik heb een hoop verteld en kan mij voorstellen dat je nieuwsgierig bent geworden en je misschien wel afvraagt of je zelf wel de juiste skischoenen hebt. Als je dus vragen hebt over skischoenen dan kan ik je Sport 2000 van den Berg in Driebergen zeker aanraden. Natuurlijk zijn er heel veel wintersport zaken in Nederland en daar zitten ook een hoop speciaal zaken tussen, maar het aanschaffen van de juiste skischoenen is een secuur en tijdrovend klusje.

Nog een tip van mijn kant, als je nieuwe skischoenen aan gaat schaffen, doe dit dan bij voorkeur in de ochtend als je voeten nog niet moe zijn, dan zijn je voeten het meest kritisch. Aan het einde van de dag zijn je voeten moe en voelen skischoenen al snel als pantoffels aan ,waardoor je misschien niet de juiste skischoenen aanschaft.

Schaf ook niet te grote skischoenen aan, als je in de skihouding staat (licht gebogen knieën) dan mogen je tenen de voorkant van de binnen schoen net niet raken. Mensen denken vaak als ze skischoenen passen als ze in de schoenen stappen en ze voelen hun tenen de voorkant raken dat de schoenen te klein zijn. Je moet dus in de skihouding staan om zeker van de juiste maat te zijn.

Laat u goed voorlichten en laat je niet misleiden door een hippe snelle uitziende skischoen, belangrijkste is dat de schoen geschikt is voor uw skiniveau en skistijl en dat u er een hele week op kunt skiën zonder pijn.

Haal uw skischoenen ook regelmatig uit elkaar en dan bedoel ik niet dat u alle onderdelen die demontabel zijn moet verwijderen, maar de binnen schoen uit de buitenschaal halen. U zult versteld staan hoeveel vocht zich onder en tussen de binnen schoen heeft verzameld. Regelmatig de boel laten luchten en drogen voorkomt ook klamme en dus koude voeten.

Ik hoop dat u wat aan mijn tips heeft gehad en ik wens iedereen nog veel en vooral pijnloos skiplezier.

De video hieronder laat zien hoe skischoenen worden gefoamd!

Voor meer informatie of vragen neem contact op met:

Van Den Berg Sport in Driebergen
Traaij 44 A
3971 GP Driebergen-Rijsenburg (Route)
Telefoon: 0343- 513 773
E-Mail: info@vandenbergsport.nl

www.skischoenopmaat.nl

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×