Sterke inversie zorgt soms voor verbazing

Goed ontwikkelde inversie gisteren in Brixen im Thale

Mildere lucht heeft gisteren de Oostenrijkse Alpen verovert. Al was dit niet echt merkbaar in de meeste dalen. Tegen de verwachtingen in bleef het de hele dag tot in de dalen sneeuwen en vriezen! De inversie kon schijnbaar goed tegen een stootje. Hierdoor bleef de sneeuw poederig. Maar toch is de warme oceaanlucht er gistermiddag als een sluipmoordenaar erin geglipt. Hierboven is dat prachtig zichtbaar, zowel op de top als in het dal is het even koud. Maar daar waar de de inversie het zwakst was glipte de milde oceaanlucht binnen. Dit was ongeveer tussen de 1200 en 1300 meter. Op deze hoogte dooide het gisteren enkele uren. Hierdoor werden de bomen juist op deze hoogte een stuk groener, terwijl het elders sprookjesachtig wit bleef.

Ondertussen is de inversie afgelopen nacht weer versterkt. In de dalen is absoluut nog geen sprake van verzachting geweest. Met lokaal -10 tot -15C op de teller was het bibberen. Toch lijkt vandaag de inversie op veel plaatsen op te lossen.


Vandaag starten we de dag met brede opklaringen. Boven de inversie waait een stevige westenwind. Deze westenwind weet vanmiddag op de meeste plaatsen de inversie te ruimen. Hierdoor gaat het onder de 1500 meter overal wel eventjes dooien. Met wat geluk blijft her en der toch de inversie een beetje intact.

Daar waar de inversie breekt wordt het een zachte middag met zon en wolkenvelden. Op 800 meter kan het dan zomaar even naar 4 of 5 graden in de plus opwarmen. Gelukkig is het maar enkele uurtjes boven nul want tegen de avond trekt een koufront over. Uit het koufront gaat het overal eventjes flink sneeuwen.


Morgen wisselen wolkenvelden en sneeuwbuien elkaar af. Het is overduidelijk kouder geworden met 8 graden vorst op 1500 meter. Veel sneeuw valt er overigens niet. In de nacht naar dinsdag vallen er talloze sneeuwbuitjes. In totaal valt er ongeveer 15 centimeter bij.

Dinsdagochtend zijn er nog een paar laatste sneeuwbuien. In de middag komt de zon er flink bij. Het is koud met aanhoudende vorst tot 600 meter.


Woensdag volgen er nieuwe sneeuwbuien. Er zullen weer enkele centimeters vallen. Verder is het aanhoudend koud. Tijdens helder opklaringen in de nachten vriest het streng.

Op de langere termijn zien we terugkerend winterweer met nieuwe flinke sneeuwkansen. Tussendoor zien we ook dat de kans op een tijdelijke eendaagse föhn op vrijdag ook toeneemt. Afwachten maar… Geniet van de verse sneeuw!

Jeroen Elferink

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...