Stiftskirche St. Peter in Salzburg

Stiftskirche St. Peter in Salzburg

@Ineke Meijer

Stiftskirche St. Peter in Salzburg

Ineke Meijer heeft een aantal foto’s gepost in onze facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk. Dit leek ons ook een prima aanleiding om eens over deze kerk te schrijven. Moncht je de stad Salzburg bezoeken dan zou je hier ook eens moeten gaan kijken.

Stiftskirche St. Peter in Salzburg

De Stiftskirche St. Peter, ook bekend als de St. Peter Abdijkerk, is een belangrijke historische en religieuze site in Salzburg, Oostenrijk. Hier zijn enkele kernpunten over deze kerk:

Historie

 1. Oorsprong en Oprichting: De abdij van St. Peter werd rond 696 gesticht door de heilige Rupert van Salzburg, wat het de oudste bestaande abdij in het Duitstalige gebied maakt.
 2. Architectonische Stijl: De kerk is voornamelijk barok, maar bevat ook romaanse en gotische elementen. Ze is meerdere keren herbouwd en uitgebreid.
 3. Renovaties en Veranderingen: De huidige barokke uitstraling dateert van renovaties in de 17e en 18e eeuw, met name onder leiding van architecten als Santino Solari.

Architectuur en Kunst

 1. Interieur: Het interieur van de kerk is rijkelijk versierd met barokke kunstwerken, waaronder fresco’s, stucwerk en beelden.
 2. Altaar: Het hoogaltaar, ontworpen door Martin Johann Schmidt, is een indrukwekkend voorbeeld van barokke kunst.
 3. Orgel: De kerk heeft een prachtig barokorgel, dat regelmatig wordt gebruikt voor concerten.

Cultuur en Traditie

 1. Mozart: Wolfgang Amadeus Mozart was nauw verbonden met Salzburg en de St. Peter Abdijkerk. Zijn “Vesperae solennes de Confessore” (KV 339) werd hier voor het eerst uitgevoerd.
 2. Graven: De kerk en het bijbehorende kerkhof (de Petersfriedhof) bevatten de graven van verschillende beroemde figuren, waaronder de componist Michael Haydn en Mozarts zus Nannerl.
 3. Kerstevenementen: De abdij en kerk spelen een belangrijke rol in de culturele en religieuze evenementen van Salzburg, vooral tijdens de kerstperiode.

Bezienswaardigheden

 1. Petersfriedhof: Dit historische kerkhof is een van de oudste en mooiste in Europa, met oude graven en katakomben uitgehouwen in de rotsen van de Mönchsberg.
 2. Kloostergebouwen: De abdij omvat verschillende historische gebouwen, zoals de bibliotheek van de abdij, die een indrukwekkende collectie middeleeuwse manuscripten en incunabelen bezit.
 3. Museum: Er is ook een museum dat de geschiedenis en de kunst van de abdij tentoonstelt.

De Stiftskirche St. Peter is een monument van zowel religieuze als culturele betekenis in Salzburg en een bezoek waard voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, kunst en muziek.

Stiftskirche St. Peter in Salzburg Stiftskirche St. Peter in Salzburg Stiftskirche St. Peter in Salzburg

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×