Stijgende kansen op mooi zomerweer

Stijgende kansen op mooi zomerweer

0720_hd

We zijn gisteren de hitte kwijt geraakt door een koufront waarop enkele fikse onweersbuien ontstonden. Vooral in Niederösterreich en in het Salzburgerland kwam het tot forse buien met harde windstoten tot 90km/u ! En vandaag zitten we in de koudere lucht. De lucht is zelfs zo koud dat er vanmorgen op sommige plekken boven de 1200 meter een klein sneeuwlaagje lag. Er vielen geen grote hoeveelheden maar het is dus wel merkbaar kouder geworden.
Naamloos

Als we kijken naar de weerkaarten van Europa, dan zien we het koufront van gisteren nu boven het voormalige Oostblok liggen. Aan de achterkant van het koufront zien we de koude lucht afzakken naar het Zuiden en verder naar het Westen zien we dat hogedrukgebieden dichterbij komen. Deze hogedrukgebieden gaan voor een mooie weesverbetering zorgen de komende dagen, met uiteindelijk zelfs fantastisch zomerweer ?

Naamloos2

Morgen merken we de invloed al van het opkomende hogedrukgebied. Het is overal droog en vooral in het Westen gaat de zon s middags flink doorbreken. Echter richting het vlakkere Oosten zullen ze meer geduld moeten hebben, hier liggen morgen nog hardnekkige wolkenvelden. Met middagtemperaturen tussen de 19 en 23 graden is het aangenaam.

Naamloos3

Na het weekend wordt het hogedrukgebied ‘opgeslokt’ door een veel groter en stabieler hogedrukgebied vanaf de oceaan. De warmste stroming mist Oostenrijk helaas nog wel waardoor tropische temperaturen nog even buiten bereik liggen.

tmax_17052418_17052000

Maar het is al aangenaam zomerweer met veel zon en maximum temperaturen rond de 25 graden. In de middagen kunnen er wel enkele zeer lokale en korte onweersbuitjes ontstaan. Maar de buitjes zullen kleinschalig blijven.

Naamloos4

Voorruit kijkend zien we een mooie stijgende tendens. Dit is de 15 daagse-pluimverwachting voor Centraal-Oostenrijk op 1500 meter. Er wordt weinig tot geen neerslag berekend tot zeker 1 juni en de temperatuur klimt behoorlijk. Je mag er gerust 10 tot 15 graden bij rekenen om op de temperatuur voor het dal te komen, en dan zien we dat we na een korte dip rond 27 mei de kansen behoorlijk stijgen op langdurig mooi zomerweer. Koud wordt het in ieder geval niet !

We duimen voor de mooie zomerweer kansen.
Geniet van het mooie weer de komende dagen !

Jeroen Elferink
Meteorloog bij FANtastisch Oostenrijk.

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht