Stijgende kosten bij de Bergrettung dankzij inflatie

Brixental Helikopter redding

Ter illustratie. In het Brixental op 1 januari 2023 een helikopter redding met twee bergredders. De geblesseerde ligt in een soort hangmat

Stijgende kosten bij de Bergrettung dankzij inflatie. De inflatie zorgt ervoor dat ook de bergreddingsdienst hun prijzen moeten verhogen.

De bondsvereniging rechtvaardigde dat met hogere kosten voor operatie en/of transport. De kosten voor een grootschalige operatie stijgen in de toekomst met 40 euro.

De Tiroler bergreddingsdienst rekent in de toekomst 1.020 euro in plaats van de vroegere 980 euro voor een grootschalige operatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld missies waarbij een hele lokale eenheid moet worden ingezet. Een middelgrote operatie met minder inzet en personeel gaat 508 euro kosten in plaats van 480 euro.

“Net als bij bedrijven en andere organisaties worden wij ook getroffen”‘ aldus Stefan Hochstaffl, voorzitter van de federale vereniging van Oostenrijkse bergreddingsdiensten, tegen de APA. Volgens Hochstaffl is de verhoging gebaseerd op de inflatie en de consumentenprijsindex.

Hogere administratieve kosten

De administratieve kosten verschilt per Bundesland en afhankelijk van het facturatiesysteem van de reddingswerkers. In Tirol wordt er alleen onderscheid gemaakt tussen kleine, middelgrote en grote operaties. In andere Bundeslanden speelt nog steeds het specifieke aantal hulpdiensten een rol.

Over het geheel genomen weerspiegelen de kosten echter de algemene prijsstijging in heel Oostenrijk, aldus de voorzitter. “Dit omvat lopende bedrijfskosten, kosten voor voertuigen en natuurlijk de kosten voor energie”, aldus Hochstaffl. Naast de inflatie is ook de administratie wat duurder is geworden aldus Hermann Spiegl regiodirecteur van de Mountain Rescue Tirol tegen ORF Tirol.

Hij kon de stijging van kosten niet in detail tonen. We hebben 91 lokale kantoren die grotendeels onafhankelijk opereren”, aldus de regiodirecteur.

2022: 3.300 reddingen

Het jaar 2022, het eerste jaar na corona, was het drukste jaar voor de Tiroolse bergreddingsdienst. Er werd 3.300 keer een beroep gedaan op de reddingsdienst. De belangrijkste reden hiervoor was de hausse aan outdooractiviteiten.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×