Stille Nacht, de historie van dit Kerstlied

Stille nacht heilige nacht

Stille Nacht, de historie van dit Kerstlied

Stille nacht, heilige nacht is natuurlijk een kerstlied dat we allemaal kennen. Maar hieronder de historie.

In het Salzburgerland in Oberndorf is dit lied voor het eerst naar buiten gebracht. Volgens de historie was het Joseph Mohr die de tekst in het Duits had geschreven in 1816. Het duurde nog tot 1818 dat er ook muziek en een melodie bij is gemaakt. Franz Gruber heeft hiervoor gezorgd.

Joseph Mohr had juist verzocht aan Franz Gruber om er gitaarmuziek bij te maken. Op zich vreemd als je dit in een kerk op gaat voeren en dan de gitaar hiervoor gaat gebruiken. De reden is tot de dag van vandaag onbekend maar er zou wel een logische verklaring zijn.

Het meest waarschijnlijke verhaal is dat het kerkorgel kapot zou zijn. Dit zou zijn gekomen omdat de muizen van de balg hadden gegeten. Dat zou dus een aannemelijke reden geweest kunnen zijn.

Op kerstavond 1818 is dit lied voor het eerst ten gehore gebracht in de St Nikolauskerk in Oberndorf (Salzburg)

Inmiddels is het lied Stille nacht, heilige nacht in maar liefst 140 talen vertaald. Ook is het uitgevoerd door vele artiesten en koren. Hierdoor is het ook verreweg het bekendste lied in deze kersttijd geworden.

Historische plaatsen

Maar mocht je opzoek zijn naar historische plaatsen die te maken hebben met dit Kerstlied dan benoemen we deze hieronder. Wie weet iets om te plannen voor een bezoek!

Arnsdorf

Franz Xaver Gruber werkte ruim 21 jaar in Arnsdorf als leraar en organist. In deze plaats is de melodie van Stille Nacht  gecomponeerd. Het schoolgebouw  is het oudste schoolgebouw in Oostenrijk dat nog steeds in gebruik is. Ook woonde Franz Gruber hier. Tevens is er sinds 1957 een museum gevestigd.

Mariapfarr in Lungau

Joseph Mohr heeft in Mariapfarr in 1816 de tekst voor Stille Nacht geschreven. De historische pastorie, waarin het Stille Nacht Museum zit, toont naast het leven en werk van Mohr ook een unieke kerststal.

Oberndorf

Obendorf is door Stille Nacht een zeer beroemd dorp geworden. Op kerstavond 1818 lieten Mohr en Gruber hier voor het eerst hun lied horen. Elk jaar komen meer dan 50.000 bezoekers uit de hele wereld naar de Stille Nacht Kapel om het lied mee te zingen. In 2020 zal dit helaas niet het geval zijn.

Hintersee

Tien jaar lang heeft Mohr in de parochie van Hintersee geleefd. Tijdens deze periode ontpopte Mohr zich ook als een soort van Robin Hood. Met collecte geld had hij vlees gekocht en verdeelde dat onder de armen. Hiermee belandde hij bijna in de gevangenis.

Salzburg

Joseph Mohr is opgegroeid in Salzburg. Hij werd net als Mozart gedoopt in de Dom en woonde tot zijn priesterseminar op de Steingasse. Zijn orginele muziekstuk is pas in 1996 ontdekt en ligt in het Salzburg Museum.

Wagrain-Kleinarl

In het dorp Wagrain-Kleinarl bracht Joseph Mohr zijn laatste jaren door. Hij ligt begraven bij de ingang van de kerk. Ieder jaar op Tweede Kerstdag wordt hij hier geëerd tijdens de Joseph Mohr herdenking.

Hallein

Franz Gruber bracht zijn laatste jaren door in het dorp Hallein. Waar hij heeft gewoond fungeert thans als museum en tegenover dit huis is zijn laatste rustplaats waar al sinds 1849 élk jaar op 24 december mensen uit de hele wereld bijeenkomen om te zingen bij zijn graf. Maar ook hiervoor geldt niet in 2020.

Wij wensen een ieder van jullie een FANtastische Kerst toe en blijf gezond!

Hieronder nog een aantal verschillende uitvoeringen van Stille Nacht Heilige Nacht…

FANtastische Kerstdagen 2022

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×