Storm Ciarán brengt dik pak sneeuw in Oostenrijk

Tolpoort Gletsjerstrasse Sölden

De tolpoort bij Sölden om naar de gletsjer te rijden. Gaat het er daar ook zo uitzien?

Storm Ciarán brengt dik pak sneeuw in Oostenrijk

Het gaat vanavond en morgenochtend flink sneeuwen in Oostenrijk dankzij storm Ciarán. Daar waar West-Europa vandaag gebukt gaat onder windsnelheden van maar liefst 140 km/u of meer, trekt het bijbehorende front regelrecht naar Oostenrijk.


Vanmorgen veroorzaakt de storm al een föhn waardoor de donderdag zacht en vriendelijk start ten noorden van de hoofdkam. In sommige gebieden zoals het Inntal en Rheintal kan het kwik nog stijgen naar 17 of 18 graden. Tegelijkertijd wordt de bewolking dikker en op de hoofdkam en in Oost-Tirol begint het vanmiddag te regenen en sneeuwen vanaf 1800 meter.

Aan het eind van de middag gaat de föhn over in langdurige regen, en tijdens de avond begint de sneeuwgrens te dalen naar 1500 meter. Vooral in Tirol kan het flink doorregenen, met soms ook onweer. Tijdens de nacht valt de wind weg waardoor de sneeuwgrens (neerslagafkoeling) verder daalt en uitkomt tussen 700-1000 meter. Het wordt dus wit tot in sommige dalen! Ook sneeuwt het soms stevig door, een complete white-out dus. De sneeuwval hebben we te danken aan Storm Ciarán, de sneeuw behoort bij een langgerekt front die om het systeem heen krult.

Morgenochtend sneeuwt het nog altijd stevig door in Karinthië, Salzburgerland en delen van Tirol. Op veel plaatsen boven 1300 meter valt 50 tot 100 centimeter sneeuw. Dat zijn geen onaardige hoeveelheden voor begin november! Tijdens de middag wordt het langzaam droger, en bij het droger worden stijgt de sneeuwgrens geleidelijk helaas terug naar 1500 meter. Hieronder begint de vers gevallen sneeuw alweer te smelten. De nacht naar zaterdag verloopt helder en koud.

Zaterdagochtend start zonnig en koud, in de meeste dalen vriest het enkele graden. In de loop van zaterdag wordt het opnieuw bewolkt en volgt regen en sneeuwval. Vooral tijdens de avond gaat het weer enkele uren regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens ligt tussen 1300 en 1600 meter, voor skigebieden zoals Stubai of Sölden is dat laag genoeg.

Ook de lange termijn blijft turbulent, soms stormachtig en sterk wisselvallig. Terugkeer naar uitgesproken zacht weer zit er niet meer in, boven de 2000 meter blijft koning winter regeren.

Jeroen Elferink

Intersport Twinsport banner 1200x700

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×