Storm Dennis brengt lente en winter

Storm Dennis ligt op de oceaan al op de loer maar bereikt Oostenrijk vandaag nog niet. Integendeel de storm zorgt vandaag voor de aanvoer van zeer warme lucht in Oostenrijk. Maar aan de zuidwest flank van de depressie wordt ook koude lucht getransporteerd. In deze lucht komen we vanaf dinsdag.

Voor februari is het vandaag uitgesproken warm. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 11 tot 20 graden, de 20 graden aan de noordkant van de hoofdkam. Op 2000 meter is het 10 graden en zelfs op 3000 meter dooit het 4 graden. Daarmee is het zelfs tot op de hoogste bergpieken van Oostenrijk boven nul vandaag.

Daarbij schijnt de zon van tijd tot tijd flink. De nevel en mistvelden in het oosten lossen snel op en overal kan even genoten worden van een heerlijk voorjaarszonnetje. Toch trekken er vanuit Zwitserland en Italië hoge wolkenvelden over. Vooral tijdens de middag kan de zon het met deze wolkenvelden moeilijk krijgen. Het blijft overal droog.


Komende avond en nacht zijn er grote tegenstellingen in de temperatuur. De wind is daar vooral bepalend in. Op 800 meter kan waar de wind waait veel latente warmte vrij komen, in het extreemste geval is rond middernacht nog 18 graden of meer mogelijk. Maar als de wind wegvalt, wat in enkele dalen ook gaat gebeuren, kan het gelijk tot vorst komen. De bergen in blijft het dik boven nul met temperaturen rond een graad of 10 op 2000 meter.

Storm Dennis splits boven Noord-Europa in 2 delen

Morgen volgt opnieuw een warme lenteachtige dag. Maar het koufront ligt al bijna tegen Oostenrijk aan. Hierdoor trekken er veel hoge wolkenvelden over. Toch kan het opnieuw 13 tot lokaal 20 graden worden!

Morgenavond trekt het koufront van west naar oost over. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar ongeveer 1000 meter. Helaas valt er amper neerslag uit het front, hooguit 1-5mm. Richting het oosten blijft het zelfs droog. In de bergen zijn windstoten van 80 tot 100 km/u mogelijk.

Dinsdag is het gevoelig frisser. De winter is in de bergen terug en verspreid over de dag is een winterse bui mogelijk. Grote hoeveelheden worden niet verwacht! Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1200 meter. In de lagere dalen kan het tussen de buien door nog een graad of 10 worden. Op 1500 meter ligt het kwik rond de -1.

Woensdag wordt de lucht iets kouder en zakt de sneeuwgrens naar 700 meter. Op 1500 meter ligt het kwik dan rond de -4. De kans op een sneeuwbui is groter, maar opnieuw valt er geen serieuze laag. Een centimeter of 5 zal al erg veel zijn.

Donderdag wordt het droog en kunnen we de balans opmaken van de sneeuwbuitjes. In totaal valt er 5 á 10 centimeter sneeuw erbij. Alleen het Arlgebergte heeft meer geluk met een lokale uitschieter richting de 20 centimeter. Hier kan men op donderdag genieten van verse poeder. Elders is het vooral ‘de kou ‘ die weer terug is. Op 1500 meter blijft het meerdere dagen op rij onder nul.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

9 reacties

 1. Maurice schreef:

  Ha Jeroen of Ronaldo, zouden jullie een korte analyse kunnen geven voor de bijna thuisblijvers? Sauerland bedoel ik dan 😉
  Wij gaan toch even lekker weg, maar de ene site zegt dinsdag en woensdag sneeuw andere weer niet of nauwelijks…
  alvast dank!!!

  • Jeroen Elferink schreef:

   Hoi Maurice, vandaag moet je niet in het Sauerland zijn in mijn optiek. Buiten het feit dat het er waarschijnlijk druk zal zijn is het ook daar erg zacht. Op de Kahler Asten kan het 10 graden worden, bij een dauwpunt die vrij hoog is en ook nog veel wind. Kortom papsneeuw.

   Vanavond passeert een koufront, maar ik verwacht dat de sneeuwgrens niet verder zakt dan een metertje of 700. Volgens mij liggen de meeste pistes onder deze hoogte. Maar gelukkig wordt het koeler.

   Morgen en dinsdag overdag meest droog, de nacht naar woensdag brengt een paar stevigere sneeuwbuien. De sneeuwgrens ligt dan rond de 600 meter. Er kan 5 centimeter vallen. Dat frissere weer houden we vast tot vrijdag.

   Helaas lijkt het weekend toch weer te verzachten. Ik heb goede hoop dat het droog blijft. Maar ten noorden passeren wel actieve storingen bij een te hoge sneeuwgrens. Duimen dus dat deze storingen noordelijk blijven!

   Langere termijn doe ik nooit uitspraken.

 2. Filzmooser schreef:

  Ronaldo of Jeroen kijken jullie ook vooruit richting de 2e krokusweek.
  normaliter was ik dagelijks te vinden op een andere weersite die ver vooruit durfde te kijken maar daar is niks meer van over.
  Alvast bedankt.

  • Jeroen Elferink schreef:

   Hoi Filzmooser, normaal focus ik mij liever op de betrouwbare termijn (veelal 4-6 dagen voorruit, met een uitgebreidere analyse voor de eerste 48 uur). Ook omdat ik liever niet aan meteoficitie doe, zoals we allen weten komen deze kaarten slechts sporadisch uit. Maar ik zal voor het weerbericht van morgenochtend de 2e voorjaarsweek meenemen. Het zal wel erg synoptisch worden, maar heel anders kan natuurlijk ook niet.

   Maar leuk dat je de weerberichten leest! Elke ochtend om 08:00 uur staat er 1 klaar

 3. Maurice schreef:

  Hier nog 1 hahahah

 4. Margriet Slager schreef:

  Wat een verademing deze weerberichten. Jullie hebben er een nieuwe volger bij Jeroen en Ronaldo! Hoe denken jullie over de warmte die volgend weekend berekend wordt?

  • Filzmooser schreef:

   Dat gaan we morgen meekrijgen zoals Jeroen al aangaf, ik ben het overigens met Jeroen eens dat metrofictie vaak niet uitkomt.
   laten we daar maar op hopen want de laatste runs zijn warm met water…

  • Ronaldo schreef:

   Schot voor de boeg….. nog niks zeker.
   Zondag kan wel eens een treurdag worden. Dan wat neerslagsignalen en hoge sneeuwgrens.
   Op woensdag (10 dagen verder) dan nogmaals veel neerslagsignalen met een lagere SVG. Maar dan ook heel veel spreiding.
   Nog niks over te zeggen dus.

 5. Maurice schreef:

  Thanks Jeroen!
  Meteofictie kan best leuk zijn om te kijken. Of iig wat er mogelijk zou kunnen komen… heerlijk om dit te analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht