Storm Dennis brengt lente en winter

Storm Dennis ligt op de oceaan al op de loer maar bereikt Oostenrijk vandaag nog niet. Integendeel de storm zorgt vandaag voor de aanvoer van zeer warme lucht in Oostenrijk. Maar aan de zuidwest flank van de depressie wordt ook koude lucht getransporteerd. In deze lucht komen we vanaf dinsdag.

Voor februari is het vandaag uitgesproken warm. De temperatuur stijgt vanmiddag naar 11 tot 20 graden, de 20 graden aan de noordkant van de hoofdkam. Op 2000 meter is het 10 graden en zelfs op 3000 meter dooit het 4 graden. Daarmee is het zelfs tot op de hoogste bergpieken van Oostenrijk boven nul vandaag.

Daarbij schijnt de zon van tijd tot tijd flink. De nevel en mistvelden in het oosten lossen snel op en overal kan even genoten worden van een heerlijk voorjaarszonnetje. Toch trekken er vanuit Zwitserland en Italië hoge wolkenvelden over. Vooral tijdens de middag kan de zon het met deze wolkenvelden moeilijk krijgen. Het blijft overal droog.


Komende avond en nacht zijn er grote tegenstellingen in de temperatuur. De wind is daar vooral bepalend in. Op 800 meter kan waar de wind waait veel latente warmte vrij komen, in het extreemste geval is rond middernacht nog 18 graden of meer mogelijk. Maar als de wind wegvalt, wat in enkele dalen ook gaat gebeuren, kan het gelijk tot vorst komen. De bergen in blijft het dik boven nul met temperaturen rond een graad of 10 op 2000 meter.

Storm Dennis splits boven Noord-Europa in 2 delen

Morgen volgt opnieuw een warme lenteachtige dag. Maar het koufront ligt al bijna tegen Oostenrijk aan. Hierdoor trekken er veel hoge wolkenvelden over. Toch kan het opnieuw 13 tot lokaal 20 graden worden!

Morgenavond trekt het koufront van west naar oost over. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar ongeveer 1000 meter. Helaas valt er amper neerslag uit het front, hooguit 1-5mm. Richting het oosten blijft het zelfs droog. In de bergen zijn windstoten van 80 tot 100 km/u mogelijk.

Dinsdag is het gevoelig frisser. De winter is in de bergen terug en verspreid over de dag is een winterse bui mogelijk. Grote hoeveelheden worden niet verwacht! Daarbij ligt de sneeuwgrens rond de 1200 meter. In de lagere dalen kan het tussen de buien door nog een graad of 10 worden. Op 1500 meter ligt het kwik rond de -1.

Woensdag wordt de lucht iets kouder en zakt de sneeuwgrens naar 700 meter. Op 1500 meter ligt het kwik dan rond de -4. De kans op een sneeuwbui is groter, maar opnieuw valt er geen serieuze laag. Een centimeter of 5 zal al erg veel zijn.

Donderdag wordt het droog en kunnen we de balans opmaken van de sneeuwbuitjes. In totaal valt er 5 á 10 centimeter sneeuw erbij. Alleen het Arlgebergte heeft meer geluk met een lokale uitschieter richting de 20 centimeter. Hier kan men op donderdag genieten van verse poeder. Elders is het vooral ‘de kou ‘ die weer terug is. Op 1500 meter blijft het meerdere dagen op rij onder nul.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...