Storm Dennis brengt lenteweer

Storm Dennis brengt lenteweer naar Oostenrijk. Een iets wat aparte titel, maar we leggen het uit! Nu eerst het weer voor vandaag.

Vandaag kunnen we genieten van een perfecte skidag. Een tussenhoog bracht al een rustige nacht met lokaal strenge vorst. Deze ochtend schijnt de zon op sommige plaatsen flink en staat er maar weinig wind. Kortom ideale omstandigheden om te gaan skiën. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen wel weer toe, maar de algemene weerindruk blijft vriendelijk. Later vanmiddag is het volledig bewolkt op nadering van een volgend front. De temperatuur loopt vandaag in de meeste dalen op naar 4 tot 8 graden. Op 1500 meter is het rond nul.

Koufront brengt vanavond en vannacht sneeuwbuien tot 800 meter met veel wind. Op de oceaan zien we Storm Dennis.

Vanavond is het bewolkt en vanuit Duitsland volgen winterse buien. De buien zijn te koppelen aan een actief koufront met daarachter een pittig windveld. De sneeuwgrens zakt van 1300 naar 800 meter en in veel skigebieden valt 5 tot 15 centimeter verse sneeuw. Tijdens de nacht zijn er ook langere droge momenten maar met windstoten van 90 tot 120 km/u.

Morgenochtend vallen een aantal stevige winterse buien. Daarbij is ook kans op wat korrelhagel of een klap onweer. De sneeuwgrens pendelt meest rond de 800 meter. Morgenmiddag wordt het vrijwel overal droog en zijn er opklaringen. De vorstgrens ligt rond de 1000 meter en op 1500 meter ligt het kwik op -3. Ook gaat de wind er vrij snel uit en kunnen we opnieuw profiteren van een tussenhoog.

Het is nog even de vraag hoe hard het morgenavond en nacht opklaart. Mocht het tot brede opklaringen komen, dan volgt een frisse nacht met strenge vorst in de dalen.

Storm Dennis heeft ondertussen de bijnaam ‘LP-plaat’ gekregen van mijn meteo-collega’s op werk. Hierboven is goed te zien waarom.

Het weekend brengt prachtig weer met geregeld veel zonneschijn. Storm Dennis blijft nog op gepaste afstand en brengt in Oostenrijk juist zeer zachte lucht. Voor het grote systeem uit draait de wind namelijk naar een zuidwestelijke richting. Op zaterdag kan het in de dalen 12 tot 16 graden worden, zondag komt lokaal de 20 inzicht. In potentie kan de maandag de zachtste dag worden met lente temperaturen.


De operationele run komt nu met een harde 20 graden op maandag voor de dalen en laaglanden. Ervaring leert (tt400 methode, föhnwerking) dat hier nog 2 tot 4 graden bij opgeteld mag worden. Kortom we komen uit op een middagtemperatuur die begin mei niet zou hebben misstaan. Op 1500 meter is het een graad of 11 in de plus, op 800 meter zou de temperatuur rond de 16 graden kom te liggen. De vorstgrens trekt zich terug tot in het hooggebergte.

Dinsdag volgt een omslag naar koeler weer met opnieuw buien en sneeuw. Daar komen we zeker nog op terug.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...